„Тъмната страна“ на операцията по дългосрочно финансиране на ЕЦБ (LTRO)

Миналия петък испанската централна банка публикува доклад, според който 9,42% от раздадените от банковата система кредити на рекордната стойност от 164,36 милиарда Евро не са били обслужвани  през юни. Необслужваните кредити нарастват с 8,39 милиарда спрямо предходния месец, докато депозитите намаляват също с рекордните 6,59% на годишна база. По-голямата част от заемните средства е вложена в имотния сектор, като цените на жилищата продължават рязко да се понижават. В същото време данни на Eurostat сочат, че испанската икономика се е свила с 1% на годишна база за второто тримесечие, а индустриалното производство е намаляло с 6,3%, като прогнозите за следващите тримесечия също са песимистични. Това предполага цените на имотите да продължат да спадат, а дялат на необслужваните кредити да нараства. Въпреки, че Испания е най-яркия пример за кризата на ликвидността в банковата система, испанските банки не са единствените, които имат тези затруднения. Според проучване на KPMG банките от Еврозоната имат в балансите си необслужвани кредити на обща стойност 1,5 трилиона.

Изненадващо според анализаторите банките не са направили опит да продадат или преструктурират тези „токсични” активи, като причина затова е погрешния стимул създаден от операцията по дългосрочно финансиране на ЕЦБ (LTRO). До 29 Февруари 2012 Централната банка отпусна на банките в региона общо 1 трилион Евро на рекордно ниската лиха от 0,5%. Интересът към евтиния заем логично бе голям, като най-много от него се облагодетелстваха италиански и испанските банки. Част от средствата бяха депозирани обратно в ЕЦБ при по-висока лихва, друга част бяха използвани за закупуването на суверенен дълг. В краткосрочен и средносрочен план това заздрави балансите на банките, намали доходността по облигациите на задлъжнелите страни-членки и вдъхна оптимизъм на фондовите пазари. В по-дългосрочен план обаче проблемът с LTRO, е че създаде стимул за банките да забавят разчистването на балансите от токсичните активи, като тяхното нарастване в бъдеще ще влоши кризата на ликвидността. По този начин евтиното финансиране на ЕЦБ, предизвика запазване на статуквото и нуждата от ново финансиране от ЕЦБ за в бъдеще.

При тези обстоятелства е логично да се предположи, че заемането на къси позиции в акциите на европейските банки все още е удачна инвестиция. С оглед на високата волатилност на финансовия сектор и предстоящите през септември важни от фундаментален характер  събития скъсяването на отделни банкови акции може да бъде изключително рисково. Алтернатива е скъсяването на ЕТF  iShares MSCI Europe Financial Sector Index Fund (Ticker в IB:EUFN), отразяващ представянето на европейския финансов сектор.

 

iShares MSCI Europe Financial Sector Index Fund

Източник: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s