Водещият немски индекс DAX30 вероятно ще извади METRO от състава си

Четвъртата по големина търговска верига в света METRO (код MEO) e на прага да излезе от водещия немски индекс DAX30. Изваждането на компанията вероятно ще повлияе върху цената на акциите, понеже ще спадне търсенето на книжа от страна на  организациите предлагащи индекса и производните му инструменти за търгуване. Съответно те ще разпродават вече ненужните им за покритие акции и ще търсят необходимите им бройки от новите компании в DAX30.

На 5 Септември Deutsche-Borse трябва да вземе решение за състава на индекса и за евентуалното влизане и излизане на компании в него. Промените в индексът стават на базата на 2 компонента, а именно пазарна капитализация (свободно търгуваемите акции * цената на акции) и изтъргуваните обеми. Важни ще бъдат последните 2 седмици на месеца, като засега компанията е на 40 място по капитализация и на 22 място по изтъргувани обеми. ( как се движи компанията можете да следите тук ) Същевременно сметките показват, че най-вероятно новата компания ще е Continental (CON).

Source: Bloomberg

Инвеститорите участващи на БФБ са запознати с типичните движения при компаниите влизащи и излизащи в SOFIX, а положението при DAX30 не е по-различно. За пример последната промяна в състава е на 21.06.2010 г. когато излиза Salzgitter AG и влиза HeidelbergCement. Съответно на графиката може да видите промяната в цените им преди и след промяната. Забележете, че спекулантите са отиграли предварително промяната, като вероятно са продавали Salzgitter и съответно са купували HeidelbergCement.

Source: Bloomberg

Понастоящем подобно предварително движение виждаме  при METRO и CONTINENTAL, което до голяма степен намаля  ефекта от влизане в позиция. Интересно ще бъде не сбъдването на прогнозите, тъй като е видно 20%-но изменение в цените на горните компании. Примерно събитие може да е изненадващо добра продажба на имоти от страна на METRO, каквито компанията има в изобилие, а стойността им е много над пазарната капитализация на компанията.

Друг аспект е теглото на компаниите в индекса, като тежестта на METRO е едва 0,55% (за информация най-тежки са  Siemens и BASF с по 10%), а новата компания може да се окаже  по-тежка, което ще доведе до малко намаление и на другите тегла в индексът. Все пак, предвид пазарната капитализация на кандидатите за влизане, това едва ли ще окаже съществено влияние този път.

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Водещият немски индекс DAX30 вероятно ще извади METRO от състава си

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s