Ще продължи ли ралито на EUR/USD ?

Във вторник най-търгуваната валутна двойка EUR/USD проби над тесния рейндж, в който се търгуваше през изминалата седмица при засилена волатилност. Единната валута поскъпна и спрямо другите си основни конкуренти, което поставя въпросa дали това е началото на по-трайно обръщане на низходящия тренд или поскъпването ще бъде използвано за нови разпродажби, на каквито станахме свидетели през изминалите 3 месеца.

На фундаментално ниво основна причина за поскъпването на Еврото са високите очаквания, които инвеститори имат към действията на ЕЦБ. Консенсусът е, че банката ще се намеси на дълговия пазар изкупувайки ДЦК на изпадналите в затруднения периферни страни, като най-оптимистично настроените пазарни участници се надяват ЕЦБ да постави таван на доходността по облигациите. Какви ще бъдат действията на ЕЦБ ще стане ясно на 6-ти Септември. Според мен, имайки впредвид завишените очаквания от една страна и ограниченията поставени от мандата на институцията от друга Марио Драги и колегите му по-скоро ще разочароват пазарите и това ще има негативен ефект върху Еврото.

Преди срещата на ЕЦБ предстои годишния симпозиум на ФЕД в Jackson Hole в края на месеца. На него Централната банка ще се произнесе относно инструментите на монетарната политика, които ще бъдат използвани в бъдеще. Запазването на ниските лихви и удължаването на операция Туист са силно вероятните възможности, докато нов кръг от количествени улеснения може да бъде характеризиран като „средно-вероятна” възможност. Неуморният ръст на Уолстрийт, поскъпването на имотите, предстоящите президентски избори и противопоставянето срещу  QE3 на някои членове на ФЕД ни дават основание да се съмняваме, че ще бъде даден ясен сигнал за количествени улеснения, което също би имало негативен ефект върху единната валута.

В технически аспект Еврото  тества второстепенната съпротива при 1.2480 (61.8% Фибоначи корекция на спада от 1.2746 до 1.2042). Пробив над нея поставя на прицел нивата при 1.2555, следвана от ключовата съпротива при дъното от 13-ти Януари 1.2624. След вчерашния ръст наблюдаваме и формация “golden cross”, при която 50-ЕМА минава над 200-ЕМА и се разглежда като бичи сигнал. Имайки в предвид и агресивното ликвидиране на къси позиции имаме основание да мислим, че Еврото ще тества гореспоменатите нива. В средносрочен план обаче низходящият тренд остава в сила, в случай, че не се състои траен пробив над 1.2624.

Без претенции за изчерпаемост на разгледаните фундаментални фактори бих заключил, че фундаменталната картина остава евро негативна в средносрочен план, докато в краткосрочен план техническият анализ подсказва по-голяма възходяща корекция.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s