Ще оправдае ли ФЕД очакванията на инвеститори на срещата в Jackson Hole?

Публикуването на стенограмата от срещата на FOMC вчера увеличи вероятността за предстоящо количествено улеснение в близко бъдеще. Според нея „много” от членовете на комитета смятат монетарните стимули за оправдани, освен ако фундаменталните данни не отчетат, че  щатската икономика се е завърнала на пътя на солиден и устойчив растеж. „Много” на езика на ФЕД в повечето случаи значи мнозинството от 12-те члена. Реакцията на пазара след новината бе мигновена, като най-силно бе изразена тя в спада на долара, ръст на златото и в по-малка степен ръст на борсовите индекси. При създадените високи очаквания ако Бернанке не даде повече яснота относно QE3 в речта си в Jackson Hole в края на месеца, то това би разочаровало пазарите. Дори след вчерашните минути на FOMC съществуват редица причини да се съмняваме, че случаят ще бъде точно такъв:

 

–         Предстоящите президентски избори през ноември: Стартирането на QE3 преди изборите създава огромен политически риск. Републиканецът Ромни, който е основен претендент на Обама може да обвини Централната банка в пристрастни действия подкрепящи настоящия президент. Освен, че това може да създаде скандал във Вашингтон, то също може да наклони везната в полза на Ромни.

–         Стабилност на фондовите борси: S&P 500, на текущи нива над 1400 пункта е близо до годишния си връх и до този преди кризата през 2008, което намалява стимулите за прибързани действия.

–         Противоречиви икономически данни: Докато безработицата, която е основен проблем за най-голямата икономика, остава без промяна от началото на годината на ниво 8,3%, то други проблемни пера, като индустриалното производство и жилищното строителство бележат напредък. Спадът на БВП от 2% до 1,5% през второто тримесечие също е тревожно, но на фона на глобалното икономическо забавяне смятам, че не е достатъчна предпоставка за стартирането на стимулираща програма от мащаба на QE,  преди да бъдат пу

–         Изчакване действията на ЕЦБ: Бернанке едва ли ще отправи грандиозни обещания към пазара преди да види какви ще са действията на ЕЦБ седмица по-късно на 6-ти Септември.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s