Apple триумфира срещу Samsung в съдебната битка за патенти

След края на търговската сесия в петък стана ясно, че съдът е произнесъл присъдата си по делото, заведено от Apple Inc. за умишлено копиране на редица търговски патенти при сегмента на мобилните устройства и таблетите. Решението на Темида постановява, че корейският производител Samsung е длъжен да заплати $1.05 милиарда като неустойки. Възможно е и съдът да изиска да бъдат спрени продажбите на мобилни устройства, които нарушават правото на интелектуална собственост, а дизайнът да бъде променен в следващите модели.

Акциите на Samsung Electronics отразиха силно негативно новината, отчитайки дневно понижение от 6.9%. Косвени загуби в размер на 1.9% бяха понесени и от ценните книжа на тайванския производител на смартфони HTC Corp., който също е обвинен в копиране на патенти на Apple. Възможно е изходът от делото да повлияе негативно и на Google, които са производител на операционната система, използвана на телефоните на Samsung – Android.

Медиите отразяват решението на съда като триумф на компаниите, които инвестират в креативност и иновации, както и ефективното функциониране на законовата уредба, свързана с интелектуалната собственост. Следва да се отбележи, обаче, и фактът, че Apple  е огромна корпорация, която разполага със силен юридически отдел, който прави всичко по силите си, за да защитити продуктите на фирмата.

На приложената по-долу графика ви представяме движението на акциите на Samsung и Apple като абсолютни стойности, както и относителна съпоставка между цената на двете през годините. Като цяло от средата на 2009 акциите на Apple се представят по-добре, а в този период американският иноватор става и най-голямата компания по пазарна капитализация в света. Прави впечатление и обратната корелация, която ще се състои през днешната сесия. На фона на загубата от близо 7% за Samsung, акциите на Apple най-вероятно ще започнат сесията с няколкопроцентен ръст. Въпреки това корейската компания има големи шансове да възстанови позициите си, поради огромната печалба от над 4 млрд. долара за второто тримесечие, както и добрите резултати, които се очаква да реализира през текущия период. Не на последно място трябва да се отбележи и че към момента мобилните продукти на Samsung превъзхождат по функции и производителност тези на Apple.  Бъдещото представяне на „ябълката“ от своя страна в голяма степен зависи от успеха на новото поколение iPhone, който трябва да бъде представен през септември.

 

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s