Накъде ще поеме еврото след срещата на ЕЦБ?

Големите надежди и очаквания на инвеститорите относно предстоящата среща на Европейската централна банка, напоследък дадоха тласък на еврото спрямо долара и други основни валути, въпреки че председателят на институцията – Марио Драги, не даде никакви подробности по отношение на действията, които ЕЦБ смята да предприеме.

На пресконференцията, която ще се проведе утре, пазарните участници силно се надяват властите от централния банков орган на Стария континент, да дадат повече яснота във връзка с евентуален план за директно изкупуване на ДЦК, емитирани от страни в Еврозоната, целящо понижаване високите им разходи по изплащането на заеми.

Впоследствие, единната валута се радваше на по-силно търсене през последните дни, достигайки до 1.2637 спрямо щатския долар, за пръв път от два месеца насам. В допълнение, по същото време доларът бе подложен на разпродажби, след като Бен Бернанке заяви, че при необходимост Федералния резерв ще стартира нова програма от монетарни стимули, която се свързва с вливане на парични средства в икономиката на САЩ и има негативен ефект върху стойността на щатската валута. Опасенията стават все по-големи, поради влошаващите се стопански показатели отвъд океана.

В началото на седмицата, Марио Драги обяви, че купуването на краткосрочни ДЦК от страна на ЕЦБ няма да наруши правилата на Европейския съюз, а в свое мнение публикувано в официалния сайт на институцията, председателят е споменал, че „стабилността понякога изисква мерки отвъд стандартните“; мерки които може да са необходими в момент, когато „пазарите са движени и повлияни от нерационални страхове“.

Въпреки всичко, обаче, на отсрещната страна винаги стои Германия. Ръководителите на Немската централна банка не одобряват директната намеса на ЕЦБ на дълговите пазари, дори след като канцлерът – Ангела Меркел, смекчи твърдата си позиция и постепенно започна да подкрепя плановете на Драги. Още повече, че Конституционния съд в Германия все още не се е произнесъл по внесеното от немски учени дело относно легалността на Европейския стабилизационен механизъм – органът, чрез който ЕЦБ смята евентуално да реализира плановете си. Очаква се съдът да излезе с решение на 12 септември.

От техническа гледна точка, еврото се движи в консолидация от края на миналия месец, като направи няколко неуспешни опити за пробив във възходяща посока, над споменатия по-нагоре връх от $1.2637. Цената видимо бива ограничена от дневната низходяща трендлиния (в плътен червен цвят на приложената графика). Ако EUR/USD поеме надолу, първа подкрепа ще срещне при нивата около 1.2500, където минава и 23.6% Фибо корекция на ръста от 24.07 до 31.08, след което следва долната граница на образувалия се възходящ канал. Като цяло картината за момента остава неутрална и едва ли ще изясни преди  срещата на ЕЦБ.

Source: MT4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s