Излагането на детайлите на програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации доведе до повишен оптимизъм

Еврото достигна нов 2-месечен връх спрямо долара и йената след като президентът на ЕЦБ Марио Драги изложи детайлите на програмата за изкупуване на държавни облигации . Програмата наречена „Преки монетарни транзакции” ще бъда фокусирана върху вторичния дългов пазар и ще се състои от изкупуването на облигации с падеж до три години. Размерът на интервенцията ще бъде неограничен, но в същото време няма да бъде поставен таван на допустимата доходност. Влятата във финансовата система ликвидност ще бъде изцяло стерилизирана от ЕЦБ и няма да  има отражение върху паричното предлагане в региона. Първоначалната реакция на инвеститорите след пресконференцията бе да продават евро, тъй като планът на ЕЦБ бе до голяма степен в синхрон с очакванията и изтеклата по-рано информация и съответно бе предварително калкулиран от пазара. Малко след това единната валута рязко поскъпна, достигайки 2-месечен връх спрямо щатския долар и японската йена до съответно 1.2630 и 99.58.

Оптимизмът доминира на финансовите пазари след пресконференцията, като водещите европейски борсови индекси отбелязаха ръст от над 2%, а широкият S&P 500 достигна най-високите си стойности от 2008 година. Под натиск бяха поставени съответно валутите убежище  – щатския долар и йената. Най-силен бе спадът на „зелените пари” спрямо суровинните валути в лицето на австралийския и канадския долар, спрямо които в края на деня  се котираше съответно  на нива 1.028 и 0.9825. Йената загуби позиции на всички фронтове, като спрямо долара се обезцени от 78.35 до 78.85.

На фокус днес е докладът за заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ. Председателят на ФЕД Бен Бернанке ясно заяви своята позиция, че е готов да стартира нова програма монетарни стимули ако икономиката продължава да расте с незадоволителни темпове, като изтъкна ниската заетост като основен проблем. Затова според анализатори данните от днешния доклад ще дадат индикации дали ФЕД ще последва ЕЦБ в монетарните стимули още този месец.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s