Да инвестираме ли във Футболен клуб?

Футболната индустрия отдавна се очаква да заеме по-централно място на борсовата сцена, но поради една или друга причина това забавяне продължава. Процесът стартирал още през 90-те години, намира малко последователи засега, като публичните клубове в Европа са едва 30-40. Любопитно е да се знае, че съществува дори индекс, който отразява представянето им. Поради малкия брои клубове в DJ STOXX FOOTBALL INDEX са включени почти всички публични клубове. Основно това са клубове от Англия и Шотландия, към които трябва да добавим  4-те големи турски клуба, няколко италиански клуба начело с Ювентус (код за търговия в Trader Workstation JUVE) и Рома (ASR), френският Олимпик Лион (OLG1), германският Борусия Дортмунд (BVB), холандският Аякс(AJAX), португалските Порто и Спортинг, както и няколко датски клуба.

Голяма стъпка напред беше листването на Манчестър Юнайтед, а съответно това е повод инвеститорите да насочат вниманието си към сектора. Трябва да имаме предвид, че качването на най-големия по приходи клуб, и то на NYSE, ще насочи вниманието на инвеститорите и към другите публични клубове. Обикновено причина за това е изграждането на портфейл за сектора, или изкушението което предлагат по-малките компании при сравнителния анализ. Добра предпоставка за сектора е и за стягане на финансовата дисциплина, с оглед политиката на УЕФА.

Основните приходи на клубовете са разделени по следните направления: приходи от билети, приходи от спонсори, приходи от телевизионни права, приходи от бранда (главно фланелки), както и приходи от трансфери. Голяма част от приходите са зависими от участието в Шампионската лига.  В днешно време основните приходи са от телевизионните права (70-80%), като при големите клубове процента спада заради високите приходи от спонсори и продажби на фланелки. Също така перото трансфери при тях е на минус почти винаги. Трябва да се има предвид, че капиталовата печалба не е водещ мотив при инвестицията тук, а основното е емоцията свързана с това, да притежаваш част от любимия клуб. Друг нетипичен момент е броя привърженици и лоялността им, като обикновено местните фенове са до живот, а тези по-света вървят със силните на деня.

Очакванията на Манчестър Юнайтед (код MANU) бяха да получи между 16 и 20$ на акция, но в крайна сметка предложените 10% от компанията се пласираха при 14$. Понастоящем цената е 12$, което обаче отговаря на внушителните 2 милиарда долара за 100% за компанията. Показателите на компанията според мнозина не отговарят на високата цена (проспекта вижте тук), но това не попречи на Джордж Сорос да закупи почти 2% от клуба. Някой анализатори смятат, че в настоящата обстановка инвестицията е и добра инфлационна защита.

На този фон впечетление прави представянето на Борусия Дортмунд (BVB), като клуба се измъкна от почти сигурен фалит и дори гласува раздаването на дивидент. Клубът беше листнат през 2000г., когато се търгуваше при 11 евро за акция, но в последствие беше спасен от фалит с големи трудности. Стягането на финансите и доброто управление доведоха до 2 титли, покритие на дълговете, пълен 80 000 стадион и редовно участие в Шампионска лига. Само за сезон 2011/12 г. приходите достигнаха 215 милиона евро, печалбата скочи на  34 милиона, а акционерите получиха 0.06 евро на акция (около 11% от печалбата). Въпреки всичко това акцията се търгува около 2,60 евро и остава далеч от погледите и общия тренд на капиталовите пазари.

Source: Bloomberg

/Сравнение на Борусия Дортмунд с DJ football index и DJ stoxx 600 europe/

Повече за развитието на сектора до 2010 г. ви предлагам да видите  тук: http://economix.fr/pdf/dt/2010/WP_EcoX_2010-24.pdf

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s