Ще надуе ли ФЕД балонът на суровините?

Стартираната от Федералния резерв програма за вливане на ликвидност във финансовата система изглежда събра повече негативни отколкото положителни отзиви. Според мнозина анализатори идеята да се изкупуват ипотечни облигации на стойност 40 милиарада долара всеки месец докато „перспективата пред пазара на труда се подобри значително” излага икономиката в световен мащаб на редица рискове. Основен риск е покачването на цените на суровините свързан с увеличаването на баланса на ФЕД.

Преди колапсът на Lehman Brothers през Септември 2008 активите на Централната банка са били на стойност 900 милиарда долара. Нужни са били 93 години, от създаването на институцията през 1914 за да натрупа тези активи. След това в рамките на 7 седмици, до Ноември 2008, когато стартира печатането на пари, известно още като количествено улеснение (QE) Бен Бернанке  увеличава тази сума с още 600 милиарда. До Март 2009 балансът на ФЕД нараства с още 850 милиарда до общо 2,35 трилиона. Текущите му стойности, след QE2 и преди QE3 се оценяват на около 3 трилиона.

Според прогнози на Bank of America изкупуването на ипотечни облигации в рамките на третия кръг количествени улеснения ще продължи 1,5 – 2 години. Освен това ФЕД ще продължи да заменя краткосрочни за дългосрочни държавни облигации  и след края на „Операция Туист” . Така според Bank of America до края на 2014 ФЕД ще притежава 33% от издадените ипотечни облигации и 65% от издадените трежърита с матуритет с над 5 години, а общата стойност на активите ще достигне 5 трилиона долара. Какво значи това за цените на суровините?

Източник: Bloomberg

В приложената графика ясно се вижда положителната корелация на баланса на ФЕД с цените на петрола и златото от 2008 година до сега. Увеличаване на баланса предполага и поскъпването на двете основни суровини. Прогнозата на BOA е за 3350$ за тройунция злато и 190$ за барел петрол до края на 2014. Заемането на дългосрочни дълги позиции в тези два актива изглежда като лукративна сделка, която обаче трябва задължително да бъде съпроводена от подходящ money management и изчисляване на транзакционните разходи. Освен директна покупка на фючърсни контракти може да бъде инвестирано в двете основни суровини посредством борсово търгувани фондове (ETF). В платформата Trader Workstation  ще откриете множество ЕТF репликиращи цената на суровините като най-известни и търгувани са SPDR Gold Shares (Ticker: GLD) за златото и United States Oil Fund LP (Ticker: USO) и PowerShares DB Oil Fund (Ticker: DBO) за петрола. Съществуват и редица опции върху тези ETF, които предоставят възможност инвестиция с по-малки транзакционни разходи.

Друга възможност да се възползваме от създадената от Фед ситуация е да заложим на поевтиняващ долар спрямо поскъпващи суровини. В приложената графика виждаме чудесната обратна корелация на доларовия индекс спрямо индексът на суровините CRB.

Източник: Bloomberg 

Реклами
Публикувано на Commodity Market. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Ще надуе ли ФЕД балонът на суровините?

 1. Анонимен каза:

  НЯМА НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЧЕ ЗЛАТОТО И ПЕТРОЛА ЩЕ ПОСКЪПВАТ А ДОЛАРА ЩЕ ПОЕВТИНЯВА ПОРАДИ СЛЕДНИТЕ ПРИЧИНИ
  1-ИМА МНОГО КРИТИКИ ВЪРХУ ЕФЕКТА ОТ q3 ОТ СТРАНА НА ОПОЗИЦИЯТА И МНОГО СПОРЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЕФЕКТА ЗА ИКОНОМИКАТА,
  2-ФЕД ЗАЯВЯВА ЧЕ ЩЕ ИЗКУПУВА ОБЛИГАЦИИ „ДОКАТО“ ТОВА Е НЕОБХОДИМО,ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ И РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА ФЕД ЩЕ ВДИГНЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЛИХВАТА И ТОГАВА ДОЛАРА ЩЕ ПОСКЪПНЕ
  3-ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА ЩЕ ИМА СРИВ НА DJ И ТОГАВА ДОЛАРА ПАК ЩЕ ПОСКЪПНЕ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ С НЕГО СЕ ФИНАНСИРАТ ПОКУПКИТЕ НА РИСКОВИ АКТИВИ И В МОМЕНТИ НА КРИЗА ДОЛАРА Е УБЕЖИЩЕ
  4-ТЕХН ИНДИКАТОР MACD ЯСНО ПОКАЗВА ОБРЪЩАНЕ ПОСОКАТА НА Dj ,T.E СРИВ НА БОРСАТА ИЛИ НАЙ МАЛКОТО ДЪЛБОКА КОРЕКЦИЯ
  5-ТОВА ЧЕ Е ИМАЛО КОРЕЛАЦИЯ В МИНАЛОТО НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ТЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ
  6-ПОЗДРАВИ,ПАВКАТА

  • Тодор Богданов каза:

   Здравей Павка,

   Никога не може да има гаранция за поскъпването или поевтиняването на даден финансов инструмент и прогнозите се основават единствено на вероятности, които никога не достигат 100%.

   Слушайки коментарите след обяването на QE 3, имах чувството, че ФЕД са единствените, които одобряват програмата. Ефектите върху реалната икономика наистина са спорни и съответно критиките са остри. Една от основните критики бе именно коментираното в статията поскъпването на деноминираните в долари суровини по световните борси . Относно лихвите, смятам, че щом Бернанке каза, че те ще останат на тези нива до средата на 2015, това наистина ще бъде така освен разбира се ако дотогава не бъде сериозно разклатена ценовата стабилност в САЩ.

   Съгласен съм, че корекция на водещите индекси изглежда силно вероятна след като премине първоначалната еуфория след QE3. Предстоящата в края на 2012 и началото на 2013 комбинация от вдигането на данъци и съкращаването на правителствени разходи или т.нар. „fiscal cliff“ може да стане катализатор на едно по-силно корективно движение.

   Поздрави,
   Тодор

 2. Pingback: Какви ще са последиците от евентуално спукване на балона при суровините? | FOREX Internals blog

 3. Pingback: Какви ще са последиците от евентуално спукване на балона при суровините?

 4. It’s remarkable designed for me to have a website, which is good in favor of my knowledge.
  thanks admin

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s