Златото се насочи към 6 месечен връх, докато петролът консолидира под 100$ барел

Златото продължава да поскъпва, като на прицел е 6- месечния връх при 1790$. Растежът се обяснява с паричните стимули предприети от централните банки по света и нарасналите геополитически рискове.  Поскъпването от 26 юли насам достигна 10%, като старта започна след като Марио Драги обяви твърдата позиция на ЕЦБ, а в последствие ФЕД стартира нова вълна количествени улеснения.

Ясно очертания тренд продължава да се подхранва от заемането на нови дълги позиции, както личи от седмичния доклад на щатската финансовата комисия. Като цяло от COT доклада до 11 Септември се вижда, че за 5-та седмица растат общия брой контракти, както и спекулативните дълги позиции. Графиката на контрактите показва, че спекулативните позиции са нараснали с 60% за периода, докато общия брой контракти е близко до годишния си връх.

Петрола за момента спря растежът си, като от началото на седмицата наблюдаваме силна волатилност. На пазара силно повлия намерението на Саудитска Арабия да повиши добивът. Като цяло страната се отзова на искането за допълнителен добив и започна консултации с рафинериите си. Също така Саудитска Арабия е на мнение, че цени над 100$, ще имат тежко отражение за световната икономика и съответно ще се стреми да не ги допуска. В същото време положително се отрази и спирането на ураганите в Мексиканския залив и възстановяването на добивът.  В обратна посока подействаха паричните стимули в Япония, които подхранват спекулациите за засилено търсене.

Днес излизат и седмичните данни за запасите на САЩ, като очакванията са за минимален спад от 0,2 милиона барела. Миналата седмица запасите излязоха над очакванията, което доведе до рязък моментен спад. За тази година запасите вървят над средните за последните 5 години, но е спазена сезонната им цикличност. Статистиката показва, че от декемри запасите са пораснали по етапно с 65 милиона барела, до 387 милиона барела през месец Юни. В момента запасите са в цикъл на спад, като за тази седмица се очаква да излязат на ниво от 359  милиона барела. Логиката на този цикъл е свързана със нарастващото потребление през студените месеци, докато доставките са сравнително постоянни през годината.

Gold

Златото проби съпротивите при 1640$ и 1680$ за трой унция . Настоящото възходящо движение поставя на прицел 1772$ (61,8% Фибоначи корекция на спад от 1920$ до 1532$ ) и 1790 (връх от Февруари). Ясно очертания ценови канал предполага, че при спад подкрепа може да търси около 1720$. При по сериозен спад могат да се търсят подкрепи и при нивата $1640, и по-дългосрочните нива при 1580 и 1500.

Oil

Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито) и сега консолидира в диапазона 94-100$ за барел. С оглед на изтичащия утре фючърс и напрегнатата обстановка в Близкия Изток може да наблюдаваме продължаване на повишената волатилност за тази седмица, след което могат да се маркират и по точни нива на подкрепа и съпротива.

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s