„Тройката“ оценява дупката в бюджета на Гърция на 20 милиарда Евро

Гърция отново попадна в светлината на прожекторите след като в неделното издание на германският Der Spiegel бе публикувана статия, според която бюджетният дефицит на задлъжнялата страна се равнява на 20 милиарда Евро. Spiegel се позовава на проучването на „Тройката”, коетo оценява дупката в бюджета на двойно по-високо ниво спрямо предварителните данни. Представител на гръцкото финансово министерство веднага опонира тази теза, твърдейки че дефицитът се равнява на 13,5 милиарда Евро, като 11,5 от тях  ще бъдат набавени от съкращения, а оставащите 2 милиарда от ръст на приходите. Колкото и голяма да е дефицитът изглежда все по-малко вероятно Гърция да може да запълни тази дупка без допълнително международно финансиране. Крехкото коалиционно правителство има малко територия за маневриране на фона на всеобщото обществено недоволство.

Южната ни съседка очаква от юни месец да бъде освободен следващия транш от 31 милиарда Евро от одобрения през Март пакет на обща стойност 173милиарда. Според договорените в спасителния план условия Гърция може да получи финансирането само ако дупката в бюджета бъде затворена. В тази връзка Spiegel пише още, че премиерът Самарас многократно е повдигал въпроса дали обществените кредитори няма да последват примера на частните и да отпишат част от дълга на страната.

На този етап ново преструктуриране на дълга, свързано със загуба за публичните кредитори изглежда като една от възможните опции страната да остане в Еврозоната. Друга възможност е допълнително финансиране да бъде осъществено чрез Eвропейския механизъм за финансова стабилност (ESM). Дискусията за увеличаването на  ESM вече набира скорост като големината на спасителния фонд може да достигне 2 трилиона Евро, което е четири пъти повече от първоначално договорените 500 милиарда. Германският финансов министър Шойбле е подкрепил увеличението, но Финалндия за момента забавя преговорите.

Реклами
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s