Испания е на крачка от поискването на спасителна помощ от ЕЦБ

Условие за получаването на финансова помощ в рамките на програмата на ЕЦБ „Преки монетарни транзакции” е правителствата на нуждаещите се страни сами да пожелаят  финансирането. Въпреки, че испанският премиер Рахой за момента се въздържа от тази опция в най-скоро време тя може да се окаже неизбежна. По-малко от месец след като председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви началото на стимулиращата програма доходността по 10-годишните испански облигации отново мина в стресовата зона над 6%. Според последните коментари на Рахой Испания ще пожелае външно финансиране ако доходността по облигациите остане „твърде дълго на твърде високи нива”.

Съществуват редица предпоставки инвеститорите да останат скептични и съответно цената на финансиране да остане висока. Публикуваните във вторник данни отчитат ръст на бюджетния дефицит до 4,77%  от БВП през август, като ревизираната цел на правителството е 6,3%  за цялата 2012. Перспективите за затварянето на дупката в бюджета не е оптимистична на фона на рецесията в страната и рекордната за Европа безработица над 25%. Прогнозите на Централната банка са икономиката да се свие и през третото тримесечие, като икономическият министър оценява спадът на БВП на 0,4% в периода юли-септември.

Днес в около 15 часа българско време ще бъде обявен бюджетът на Испания за 2013 година. Очаква се испанското правителство да приеме рестриктивни реформи, с които да ограничи ръста в дефицита и евентуално да си осигури финансиране от ЕЦБ. Непопулярните мерки, срещу които се изправиха хиляди демонстранти по улиците на Мадрид, включват замразяване на заплатите в публичния сектор, усложняване на условията при ранно пенсиониране, създаването на нов данъчен регулаторен орган, както и премахването на някои данъчни облекчения.

Друг важен за Испания ден е петък, когато ще станат ясни резултатите от проведения независим одит на банките, според който ще стане ясно каква част от спасителния план от 100 милиарда е нужна на сектора. Също в петък агенция Moody’s ще публикува доклада си за Испания и е вероятно да намали рейтинга на страната до степен „junk“.

С оглед на предстоящите събития следващите дни да са повратния за Испания момент, в който задлъжнялата страна отново да се обърне към кладенците на ЕЦБ. Това събитие няма да е неочаквано и съответно няма да представлява шок за пазара, дори напротив, ще бъде възприето като положителна новина и вероятно ще даде тласък на риск апетита. От друга страна, ако Испания не направи намек за поискването на помощ в пресконференцията днес, се увеличава вероятността Moddy’s  да намали рейтинга на страната и  разпродажбите на рисковите активи и Еврото да продължат през остатъка от седмицата и в началото на следващата.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s