Нещастията за Еврозоната ще продължат десетилетие?

Последиците от дълговата криза ще продължат да се усещат през следващите 10 години, предупреждават от Ernst & Young – една от най-големите счетоводни компании в света. Специалистите смятат, че икономическия растеж ще се забави повече от очакваното през следващата година, понижавайки прогнозата си за ръста на БВП в единното пространство до 0.1% за 2013 г., спрямо предишните очаквания за повишение от 0.4% . От компанията потвърдиха очакванията си за свиване икономиката на единното пространство в размер на 0.5% през тази година. Изгледите остават мрачни – безработицата в Еврозоната се очаква да достигне 19.2 млн. души или малко над 12% към първото тримесечие на 2014 г., а потреблението и инвестициите през 2016 г. все още няма да са достигнали предкризисните нива, въпреки рекордно ниските лихвени проценти и рекапитализацията на множество големи европейските компании.

В подкрепа на тези предположения свидетелства влошаващата се обстановка в Испания и Гърция, които тази седмица бяха разтърсени от протести и стачки, предизвикали спад в доверието на инвеститорите и повишение в разходите по изплащане заемите на двете страни, които в същото време се борят с повишаващата се безработица, като картината при младежите остава особено тревожна. В допълнение, спекулациите, че Испания ще е поредната страна поискала пълен спасителен пакет още повече нажежават обстановката. Днес се очаква испанското правителство да обяви бюджета за следващата година. Множество анализатори смятат, че заложената цел на дефицит от 6.3% за тази година няма да бъде изпълнена.

Междувременно, американският икономист предсказал срива на жилищния пазар в САЩ – Нуриел Рубини, отива още по-далеч в предположенията си, заявявайки че Еврозоната е предопределена да се разпадне. Оставяйки на страна факта, че Рубини очакваше трети кръг количествени улеснения от страна на Федералния резерв, чието провеждане бе обявено съвсем скоро, той също така предвижда и „перфектна буря“ за глобалната икономика през 2013 г., вземайки под внимание забавящия се ръст в САЩ и Китай, дълговите проблеми в Европа и евентуален военен конфликт в Иран.

Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s