Златото отбеляза нов връх, докато петролът демонстрира признаци на възстановяване

В началото на настоящата седмица суровините се радваха на повишено търсене след възстановяване на риск апетита и позитивни данни за производството в САЩ. Стрес тестовете върху испанските банки не успяха да разочароват пазарите, след като стана ясно, че капиталовият недостиг е в размер на 59 милиарда евро, което беше близко до предварителните очаквания.

Същевременно данните за производствената активност в еврозоната отчетоха по-малко от предварително прогнозираното свиване, което даде допълнителна увереност сред пазарните участници. Същият показател за щатската икономика изненада пазарите и се повиши до 51.5 пункта през септември спрямо 49.6 през предходния месец и даде възходящ тласък както на капиталовите пазари, така и на цените на суровините. Председателят на ФЕД Бен Бернанке потвърди твърдата позиция на централната банка, според която монетарните стимули за икономиката ще продължат дори след като белезите на възстановяване станат по-осезаеми, а рекордно ниските нива на лихвените проценти ще останат на настоящото ниво най-вероятно до средата на 2015 година.

Златото следваше общата тенденция на риск апетита, търгувайки се в относително тесни граници. По време на следобедната търговия през вчерашния ден станахме свидетели на рязък скок в цената му в размер на 1.5%, провокиран от изказването на Бернанке. В резултат ценният метал достигна нов годишен връх при $1791, но не успя да се задържи над нивото и се върна обратно в рейнджовата търговия между 1770-1780.

Петролът от своя страна отчита възстановяване през последните няколко сесии, след като временно проби под психологическото ниво от $90 на 26.09, но не можа да се задържи трайно под него и образува реверсиращ кендъл. Цената на „черното злато“ бе подкрепена и през вчерашния ден след отчетения ръст на производството в САЩ. Повече яснота върху движението му през следващите няколко дни следва да дадат данните за запаси на суров петрол В САЩ, които се очакват в сряда.

Gold

Златото проби съпротивите при 1640$ и 1680$ за трой унция . Настоящото възходящо движение успя да преодолее и 1772$ (61,8% Фибоначи корекция на спад от 1920$ до 1532$ ) и 1790 (връх от Февруари). Евентуален дневен ръст над $1790 поставя като вероятни цели психологическото 1800.  Ясно очертания ценови канал предполага, че при спад подкрепа може да търси около 1720$. При по сериозен спад могат да се търсят подкрепи и при нивата $1640, и по-дългосрочните нива при 1580 и 1500.

Oil

Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито) и сега консолидира в диапазона 90-100$ за барел. Подкрепа при продължаване на текущия спад следва да се търси 91.34, следвана от ключовото 90.28. Във възходяща посока съпротива е възможно да окажат нивата при 93.40, следвано от 94.40

Реклами
Публикувано на Commodity Market. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s