Драстичен спад за петрола след нарастващи опасения от забавящата се икономика на Китай

Вчерашната сесия се оказа най-слабата за „черното злато“ през последните 5 месеца насам. Спадът при цената на суровината се равняваше на 4.1%, приключвайки деня на ниво от $88.32 за декемврийските фючърси. Основна причина за срива бяха данните за китайската икономика, според които секторът на услугите е забавил растежа си за втори пореден месец. Влошаващите се изгледи за азиатската икономика увеличиха негативния сентимент сред инвеститорите, след като по-рано в понеделник производствения сектор на страната също отчете свиване. Нивото на икономическата активност в Китай има голямо влияние върху цените на суровините, поради няколко причини. Азиатската държава е не само втората по-големина икономика в света, но и основен потребител и вносител на суров петрол. Според официалната статистика вносът през август е спаднал с 4.3 милиона барела, което и най-ниското ниво от октомври 2010 насам.

Същевременно запасите на суров петрол през последната седмица изненадващо отчетоха понижение. Анонсът обаче оказа слабо влияние на пазара и не успя да повлияе върху вече формиралите се негативни настроения. Въпреки спада, според данни на американското правителство текущите запаси са с 8.4% повече, спрямо нивото им преди точно 1 година.

Очакванията са за продължаваща висока волатилност при цената на „черното злато“ с оглед на важни предстоящи събития като прес-конференцията на ЕЦБ днес, която ще се проведе в Любляна, както и доклада за новооткритите работни места в САЩ в петък.

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s