Бягството от риск в началото на седмицата се отрази както на валутния пазар, така и на суровините и капиталовия пазар

След еуфорията в петък, провокирана от оптимистичните данни за намаляващата безработица в САЩ, днес пазарите реверсираха по-голямата част от печалбите си. Сред фундаменталните причини за наблюдаваното движение се изтъкват упоритите откази на испанското правителство официално да поиска спасителна помощ. Допълнителен натиск върху еврото оказа и свиващото се германско индустриално производство, както и понижаващите се стойности на европейския индекс на доверието сред инвеститори Sentix. Същевременно немския търговски баланс отчете излишък в размер на 18.3 милиарда евро, което според анализатори може да увеличи дисбалансите в самата еврозона.

Логичната реакция на валутните пазари от началото на сесията насам бе поскъпване на щатския долар и японската йена и разпродажби на евро, паунд и в по-малка степен на австралийския долар, който отвори с „гап“ надолу, но успя да възстанови позиции в последствие. Като цяло доларовият индекс, който отразява представянето на американската валута срещу кошница от основните му конкуренти, е с ръст в размер на 0.4% за деня.

Суровините също се оказаха под натиск, поради поскъпващия долар. Петролът отново спадна в близост до локалното си дъно от 03.10, като към момента се котира при цена от $88.90 при декемврийските фючърси, а златото отстъпи до 1768$, след като в петък за кратко регистрира нов рекорден връх при $1795.

Не на последно място капиталовите пазари в Европа също отбелязаха загуби в очакване на отзивите от срещата на европейските финансови министри, която ще се проведе днес и утре. Към момента немският индекс DAX 30 е с понижение в размер на 1.3%, а френският CAC 40 – 1.2%. Фючърсите на американските индекси също сочат, че пазарите отвъд океана ще отворят със загуби около 0.5%. Очакванията на инвеститорите към предстоящия сезон на отчетите не са особено позитивни, а първият доклад на компания от така наречените „сини чипове“, този на Alcoa Inc. , предстои да бъде оповестен след края на утрешната борсова сесия.

Source: Bloomberg

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s