Златото отново в рейндж след неуспешен тест на $1795

През изминалата седмица ценният метал успя да регистрира нов годишен връх при $1795.76 преди месечния доклад за заетостта в САЩ. Покупките бяха стимулирани както от несигурността преди анонса, така и от очакванията за нова слабост на долара. Ключовата съпротива при $1800 обаче остана отново непреодоляна и златото се върна обратно в рейнджовата търговия между 1765-1780$. Днес търговията е спокойна, но все пак преобладават негативните настроения около дълговата криза и забавящия се глобален икономически ръст.

Междувременно след дълго очакване бе активиран постоянния Европейски механизъм за стабилност (ESM) с финансова мощ в размер на 650 милиарда евро. Станаха ясни и някои коментари от срещата на европейските финансови министри. Немският министър Волфганг Шойбле заяви, че за момента Испания не се нуждае от финансова помощ. Според него правителството прави всичко необходимо – както в областта на фискалната политика, така и в лицето на необходими структурни реформи. По късно през деня на срещата на министрите предстои да бъдат дискутирани теми за евентуален европейски фискален и банков съюз, а с интерес ще бъде следена и визитата на Ангела Меркел в Гърция.

След като вчера повторно тестваха локалното дъно при $88.30, фючърсите на суров петрол днес се намират на неутрална територия, гравитирайки около $90. Въпреки това цената прави плахи опити за поскъпване, поради нарастващото напрежение в Близкия изток. Конфликтът между Турция и Сирия ескалира, след като турски цивилни граждани станаха жертва на престрелки в пограничните райони. Това логично повиши опасенията, че доставките на петрол от северен Ирак могат да бъдат прекъснати. Като цяло, обаче, търсенето на „черно злато“ е все още ограничено с оглед на понижаващите се прогнози за глобалния икономически ръст.

Gold

Златото проби съпротивите при 1640$ и 1680$ за трой унция . Настоящото възходящо движение успя да преодолее и 1772$ (61,8% Фибоначи корекция на спад от 1920$ до 1532$ ) и 1790 (връх от Февруари). Повторният тест на $1795 се оказа неуспешен и върна цената в рейнджа 1765-1780 . Ключовото ниво при $1800 все още продължава да бъде пречка за продължение на възходящия тренд. В посока надолу важна подкрепа не намира при $1720.

Oil

Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито) и сега консолидира в диапазона 90-100$ за барел. Подкрепа при продължаване на текущия спад следва да се търси при 90.28, следвана от 88.07. Във възходяща посока съпротива е възможно да окажат нивата при 93.40, следвано от 94.40

Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s