Негативни очаквания към бизнеса на Washington Post

Разглеждайки портфейлът от инвестиции на Уорън Бъфет (в Berkshire Hathaway) на фаталното 13-о място по пазарна стойност е компанията Washington Post (борсов код WPO), собственик на едноименния вестник. През последните години резултатите на компанията се влошават, а според мнозина анализатори лошите времена  тепърва предстоят. В основата на това предположение са лошите перспективи пред университета Каплан, който е съществена част от бизнеса на компанията.

Уорън Бъфет придобива инвестицията си във вестникарската компания през далечната 1977г., когато цената на акциите е 11$. През годините бизнес фокуса на компанията се измества, а цената достига 1000$ през 2005г. След този ценови пик следва поетапно спадане, а в момента цената е 360$ на акция. Въпреки това основния акционер Berkshire Hahtaway продължава да държи близо 28% от компанията. Другият управляващ фактор е семейство Греъм, което избира близо 70% от борда на директорите, чрез притежанието на акции клас А. Компанията изповядва типичните за Бъфет ценности, като съответно не обича да раздава големи дивиденти.

Вестникарския бизнес на компанията (едва 15% от сегашните приходите на холдинга) отчита загуба в 13 от последните 15 години заради спадащите приходи в сектора, като само за Q1 2012 има нов 15% спад на годишна база. Като цяло това се дължи на все по големия дял, който заемат интернет медиите и телевизията, а също и на спадащите като цяло заради кризата рекламни бюджети. Вторият по значение бизнес за компанията е кабелния оператор “Cable ONE” (18%), който е подложен на силен конкурентен натиск и отчита 13% спад на приходите за Q1.

Основния бизнес на компанията – образованието заема 58% от приходите на холдинга. Източник на всички тези приходи е университета Каплан, който е водещ в света и годишно обучава по 1 милион студенти в 30 страни. В масовия случай приходите идват от студентски заеми, като сметката показва, че де факто 90% са от федералната финансова система за кредитиране на студенти. Поради течащите федерални реформи, се очаква това да намали броя студенти. На второ място университета е критикуван заради безскрупулните си бизнес практики, които разклащат сериозно репутацията му. Освен това статистиката показва, че завършилите в последствие трудно плащат заемите си. В резултат приходите за 2011 г на университета са с 500 милиона надолу,  до 1,4 милиарда. Съществено пада и печалбата.

В противовес на горното можем да кажем, че компанията е много добре капитализиране, а кеша е 688 милиона долара, или 92$ долара. Също така компанията скоро изхарчи 1 милиард долара за обратни изкупувания, като средната цена на придобиване е 424$ на акция, което показва донякъде виждането на собствениците и мениджмънта. Въпреки това всички основни направления в бизнеса на компанията търпят сериозен спад, но повече яснота ще има след отчета за третото тримесечие, който излиза на 2 Ноември. Ако тенденцията се потвърди анализаторите очакват спад до 275$ на акция.

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s