Низходящите корекции в цената на златото и петрола се задълбочават на фона доминиращото бягство от риск

Златото достигна 7-седмично дъно при 1698$ за тройунция в сряда в синхрон с низходящата корекция във водещите борсови индекси. Основен катализатор на бягството от поемането на риск бе въздържането на Испания да поиска финансова помощ от ЕС. Агенция Moody’s понижи рейтинга на Каталуния и четири други испански провинции, като причина за това изтъкна влошената ликвидност, която намира отражение в ограничените парични резерви и зависимост от отпуснати краткосрочни кредитни линии. Междувременно Централната банка на страната изрази опасения за финансирането на бюджетния дефицит на страната.

Негативно върху настроенията на инвеститори се отразиха е незадоволителните корпоративни отчети на редица водещи щатски компании. Въпреки лекото поскъпване на благородния метал в четвъртък до 1715  Слабата активност във физическия пазар на златото също подсказва, че пазарните участници очакват задълбочаване на корекцията.

Регулярните макроикономически данни отправиха смесени сигнали за щатската икономика и не подкрепиха суровините. Молбите за помощи за безработица в САЩ са намаляли с 23К до 369К в седмицата до 20-ти октомври,. Поръчките за стоки за дълготрайна употреба също са отчели изненадващ ръст от 2% на месечна база, докато предстоящите продажби на съществуващи домове са нараснали по-малко от консенсуса с 0,3%.

Петролът също се обезцени, достигайки 3-месечно дъно при 85.69$ за барел.  Заплахата от страна на Иран да замрази доставките на черното злато до Запада, ако не бъдат облекчени санкциите срещу държавата от Близкия Изток не се отрази върху цената на суровината. В четвъртък новината, че приближаващият североизточното крайбрежие на САЩ ураган може да бъде най-лошият от един век насам доведе до частично възстановяване в седмичните спадове на суровините. Положителен ефект имаше и изненадващия ръст на БВП на Великобритания с 1% през третото тримесечие. След като златото и петролът поскъпнаха с ок. 0,5% продължиха в южна посока.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Gold
След достигането на нов годишен връх при 1795$ за тройунция златото стартира низходяща корекция, пробивайки първата ключова подкрепа при 1733$ (23,6% Фибоначи корекция на ръста от 1 531$ до 1795$ и двоен връх). Пресичането на 4-часовата графика на 50-SMA под 200-SMA, формация позната като Golden Cross, сигнализира задълбочаване на корекцията като следваща основна подкрепа може да очакваме при 1694$ (38.2% Фибо корекция на споменатия ръст и проекция на формирания двоен връх). При пробив под това ниво следваща подкрепа следва да се търси при 1640$ и в по-дългосрочен план при 1580$ и 1500$. В обратна посока на прицел е  превърналата се в съпротива пробита подкрепа при 1 733$ следвана от годишния връх.

Подкрепа               1694                    1640                1580
Съпротива             1733                     1795                1900

Oil
Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито), след което последва корекция, която се задълбочи до 85$. Следваща подкрепа можем да очакваме при 84.10$ (76.4% Фибоначи корекция на ръста от 79$ до 101$ ), следвана от дъното от края на юни при 79$.  В положителна посока ролята на съпротива играе нивото при 88$ (дъно от на октомври), следвано от 92 и 101$.

Подкрепа               84,1                    79                 75
Съпротива             88                       92                 101

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s