Disney придобива нова сила с поглъщането на Lucasfilm

Една от водещите новини в последните дни е закупуването на Lucasfilm (компанията на Джордж Лукас) от Disney. Сделката ще бъде за 4 милиарда долара, половината от тях в кеш, а другата в 40 милиона нови акции на Disney. Заедно със сделката идва и новината за предстояща нова трилогия от „Star Wars“, като първия филм трябва да видим през 2015г. Анализаторите определят сделката като брилянтна, защото ще допълни по идеален начин всички бизнес направления на Disney. Също така, те са големи оптимисти, след като придобиванията на Marvel и Pixar донесоха неочаквано големи печалби. Интересно е, че от Disney са били впечатлени най-много от лицензния и мърчандайз потенциал на интелектуалните права. По-надолу ви представям накратко бизнеса на двете компании, което да ви ориентира в потенциала на тази сделка.

През последните десетилетия Disney претърпя бурно развитие като след поредица от поглъщания се превърна в най-големия концерн в развлекателната индустрия. Понастоящем компанията, която мнозина свързват с Мики Маус има над 40 милиарда долара годишни приходи, като от тях реализира около 20% печалба. Пазарната капитализация е близо 88 милиарда при цена от $50 за акция. От друга страна, Lucasfilm e 100% собственост на Джордж Лукас, като през годините само от поредицата Star Wars е реализирала 26 милиарда долара приходи. Най-общо те са от играчки-12 милиарда, от филмите 4 милиарда, от видео и DVD още 4 милиарда, видео игри-3 милиарда, книги и други -3 милиарда. Не трябва да забравяме, че поредицата филми за „Индиана Джоунс“ също са на Lucasfilm, а приходите от4-те филма са близо 2 милиарда долара.

В момента бизнеса на компанията Disney се развива в 5 основни направления, които според отчета за 2011 г. са както следва:

1. Медии, кабелна телевизия и телевизионни предавания. Приходите миналата година са 18,7 милиарда и печалба от 6 милиарда. Най-силният сектор, като собственост на компанията са и водещи телевизионни канали като ABC, ESPN, Disney Chanel… т.н. След придобиването ще бъде пуснат нов StarWars сериал по ABC, разработването на който вече напредва.

2. Развлекателни паркове и курорти. Приходи от 11,8 милиарда долара (печалбата е 1,5 милиарда $). Тук трябва да прибавим и луксозните презокеански лайнери, като предстои пускането на 4-я пореден с 4000 места. Също така се строи и нов Disneyland край Шанхай. Трябва да отбележим, че и досега героите на Лукас присъстваха в развлекателните паркове, но сега сътрудничество между компаниите ще бъде многократно засилено.

3. Филмовата промишленост, където през последните години бяха придобити Pixar (2006г. за 7 милиарда$) и Marvel (2009г. за 4,2 милиарда $). Трябва да отбележим, че и за двете сделки имаше много скептици, които в крайна сметка бяха опровергани. За миналата година приходите са 6,5 милиарда долара и съответно 0,6 милиарда печалба. Потенциала на всяка нова серия от StarWars е огромен, като тук може да споменем филма „Отмъстителите“, който беше пълен с добре познати герои от комиксите на Marvel и съответно донесе 1,5 милиарда $ приходи на Disney.

4.Търговия на дребно с продукти базирани върху героите на компанията. Освен разработка на играчки, тук влизат много приходи и от лицензии и различни права. За 2011 г. приходите са 3 милиарда, а печалбата е 0,8 милиарда $. Без съмнение това перо е отлично развито от Lukasfilm, като от Disney го смятат като много потенциално за големи приходи и съответно печалби.

5. Интерактивни медии. Тук компанията е все още на загуба, но без съмнение потенциала на електронните игри и развлечения е много голям. Приходите за годината са 1 милиард $, а загубата е 300 милиона. С идването на Lucasfilm звеното ще се подсили, но сектора е остава силно конкурентен, все пак и с голям потенциал напред във времето. Заради силната конкуренция не се очакват задължителни печалби, но приятни изненади са напълно възможни.

Source:  Bloomberg

В заключение ще ви напомня, че феновете на поредицата са многобройни, съществува дори религия „джедаизъм“, а дори последните реклами на Volkswagen използваща популярността на поредицата станаха  култови. В противовес на всичко това, трябва да кажем, че има и много хора, които смятат последните филми за слаби и личен провал на Джордж Лукас, което го накара към тогавашния момент да се откаже от новата трилогия.

В случай, че решите да търгувате акции и опции на компанията  Disney,  то платфорамата Trader Workstation ви предоставя отлична възможност за това.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s