След значителния спад през изминалата седмица златото и петролът се стабилизират преди изборите в САЩ

Изминалата седмица се оказа тежка за ценния метал, който изгуби нови 2%, намирайки дъно при подкрепата около $1670. Причината за разпродажбите бе месечния доклад за заетостта в САЩ, според който пазара на труда, макар и бавно, се стабилизира. Наблюдаваната тенденция автоматично намалява очакванията за допълнителни стимули на икономиката, които действат ерозиращо върху долара. Този факт, допълнен и от повищаващия се риск апетит на пазарите, води до разпродажби на златото, което се възприема като средство за защита от инфлация, и насочване на капиталите към други класове активи.

В началото на настоящата седмица ценният метал дава индикации за стабилизиране, след като се отблъсна от подкрепата при $1672 и към момента се търгува около нива при $1685-1686. Същевременно стана ясно, че доставките на злато за Китай от Хонг Конг са скочили до 69.7 тона през септември спрямо 53.5 тона през август.

Петролът се намира в тесен рейндж между $85.20-85.80 като инвеститорите също са във фаза на изчакване преди резултатите от президентските избори в САЩ. Евентуално преизбиране на Обама най-вероятно би било съпроводено с по-малка волатилност, тъй като това означава запазване на водената до момента политика на стимулиране на икономиката чрез вливане на ликвидност и поддържане на голям бюджетен дефицит. Ако краен победител се окаже Мит Ромни, курсът на най-голямата световна икономика може да бъде променен, което да доведе до резки движения на пазарите. Допълнителна несигурност оказва и наближаващата в края на годината „фискална пропаст“.

Цените на петрола могат да намерят подкрепа поради нарастващите опасения от ескалиране на конфликтите в Близкия изток след вчерашния самоубийствен атентат в Сирия. Несигурност се очаква и поради предстоящата двудневна стачка в Гърция по повод предстоящото приемане на нови икономии и съкращения на бюджетните разходи в южната ни съседка.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Gold
След достигането на нов годишен връх при 1795$ за тройунция златото стартира низходяща корекция, пробивайки първата ключова подкрепа при 1733$ (23,6% Фибоначи корекция на ръста от 1 531$ до 1795$ и двоен връх), като последва и успешен пробив на $1694 и в крайна сметка цената намери подкрепа при $1672. В по-дългосрочен план следващи цели в низходящ план следва да се търсят при 1580$ и 1500$. В обратна посока на прицел е  превърналата се в съпротива пробита подкрепа при 1 733$ следвана от годишния връх.

Подкрепа               1694                    1640                1580
Съпротива             1733                     1795                1900

Oil
Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито), след което последва корекция, която се задълбочи до 85$. Следваща подкрепа можем да очакваме при 84.10$ (76.4% Фибоначи корекция на ръста от 79$ до 101$ ), следвана от дъното от края на юни при 79$.  В положителна посока ролята на съпротива играе нивото при 88$ (дъно от на октомври), следвано от 92 и 101$. Към момента се наблюдава и дивергенция между движението на цената и индикатора RSI, което подкрепя възходящия сценарий.

Подкрепа               84,1                    79                 75
Съпротива             88                       92                 101

Реклами
Публикувано на Commodity Market. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s