Златото с ръст в края на изминалата седмица след като инвеститорите отново търсят убежище за капиталите си

Ценният метал рязко поскъпна с над 3% от достигнатото дъно при $1672, което бе формирано в самото навечерие на президентските избори в САЩ. Причина за повишеното търсене се оказа новата тема на пазарите, а именно предстоящата в началото на 2013 година „фискална пропаст“, която е в състояние да породи рецесия за щатската икономика. В следствие инвеститорите припознаха златото като инфлационно убежище, което запазва стойността си в периоди на икономическа несигурност.

В началото на настоящата седмица ценния метал срещна съпротива при $1735, след което частично отстъпи до диапазона $1720-1725.  Натискът върху цената му дойде след опасения, че Гърция отново бе опаставена в опасност от фалит, поради отлагане на изплащането на поредния транш от спасителния пакет. Съдбата на втория транш от помощта, който възлиза на 31.5 милиарда евро ще бъде решена на заседание, насрочено за следващия вторник – 20 ноември. Изходът от заседанието е жизнено важен за южната държава, тъй   като правителството трябва да погаси задължения в размер на 5 милиарда евро, по които настъпва падеж в петък. До момента финансовите министри постигнаха съгласие да удължат срока, в рамките на който Гърция трябва да постигне съотношение на външен дълг/БВП от 120% до 2022 година.

Петролът се намира на нивата си от миналата седмица, въпреки краткото възходящо движение, което наблюдавахме по време на първоначалния оптимизъм след президентските избори. Цената на черното злато намери съпротива при $89.20 и бързо реверсира ръста, спадайки под $85 за барел. Фактор за спада се оказа пониженото търсене на фона на увеличаващи се опасения около икономическата обстановка както в САЩ, така и в Европа. Цената на петрола се оказа под натиск и поради влошаващото се състояние на японската икономика. Страната на изгряващото слънце отчете дефицит по текущата си сметка за последния месец, както и свиване на БВП с 0.9% на год. база за отчетния период.

В същото време по-значителен спад в цените на петрола остава ограничен, поради продължаващото напрежение в Близкия изток. Конфликтът с Иран все още е на дневен ред, а продължаващата война в Сирия може да доведе до намаляване на доставките на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Gold
След достигането на нов годишен връх при 1795$ за тройунция златото стартира низходяща корекция, която намери подкрепа при $1672. Цената на ценния метал се отблъсна от нивото и се покачи до съпротивата при $1735.83(%50 корекция по Фибоначи на спада). В по-дългосрочен нива на подкрепи следва да се търсят при 1580$ и 1500$. В обратна посока на прицел е  превърналата се в съпротива пробита подкрепа при 1 733$ следвана от годишния връх при 1795$.

Подкрепа               1694                    1640                1580
Съпротива             1735                     1795                1900

Oil
Бързият растеж намери съпротива при психологическото ниво от 100$ за барел (което ниво видяхме за кратко пробито), след което последва корекция, която се задълбочи до 85$. Следваща подкрепа можем да очакваме при 84.10$ (76.4% Фибоначи корекция на ръста от 79$ до 101$ ), следвана от дъното от края на юни при 79$.  В положителна посока ролята на съпротива играе нивото при 88$ (дъно от на октомври), следвано от 92 и 101$.

Подкрепа               84,1                    79                 75
Съпротива             88                       92                 101

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s