Петролът поскъпна до най-високото си ниво от почти месец насам

През първия ден от седмицата, суровият петрол достигна до най-високото си ниво от близо месец насам, затваряйки при над 89$ за барел. Засиленото търсене на суровината, бе катализирано от нарастващите надежди за успешно преодоляване на „фискалната пропаст” в САЩ, очаквания за оптимистично развитие на преговорите в Гърция, както и ескалиращото напрежение в Близкия Изток.

Фючърсите върху суров петрол с доставка през януари, се търгуваха за $89.70 за барел на Нюйоркската стокова борса в края на изминалия ден, като цената достигна дневен връх при $90.27.

Надеждите, че властите в САЩ ще достигнат до споразумение, за да преодолеят увеличаването на данъците и съкращаването на бюджетните разходи от началото на следващата година, възлизащи на обща стойност $600 млрд. – т. нар. „фискална пропаст”, успокоиха опасенията свързани с изгледите за намаляващо потребление на петрол в Щатите. „Фискалната пропаст” заплашва да доведе икономиката на страната до рецесия, но избягването й ще задържи засилено търсенето на петрол. Също така, оптимизмът бе подсилен и от данни за жилищния пазар в САЩ, сочещи продължаващо възстановяване.

Междувременно, днес в Брюксел ще се проведе срещата на финансовите министри от Еврозоната, където очакванията са да се достигне до сделка за превеждане на следващия транш от спасителната помощ за Гърция на 5 декември, в размер на 44 млрд. евро.

Не на последно място, ескалиралия през последните дни конфликт в Близкия Изток, между Ивицата Газа и Израел, заплаши от спад в предлагането на петрол от региона.

Днес цената на „черното злато” отчита понижение спрямо вчерашните нива на затваряне, след като се отблъсна от стойностите около предишния месечен връх при $90.21. Ролята на подкрепа, към момента, играе пробитата вчера 23.6% Фибо корекция на спада от 14 август до 7 ноември. В случай, че възходящото движение бъде подновено, следваща съпротива, освен $90.21, се очаква при $91.18 и $93.06 – 38.2% и 50% Фибо корекции.

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s