Дванайсетгодишният възход на златото има потенциала да нараства още и през 2013?

Крупни инвеститори като Джордж Сорос и Джон Полсън запазват доверие в златото, акумулирайки рекордно високи количества от актива. Данни на комисията по ценни книжа сочат, че Сорос е увеличил инвестициите си в SPDR Gold Trust, достигайки 1,32 милиона акции през третото тримесечие. Цялостната стойност на акциите му се равнява на $221,4 милиона. Полсън, от своя страна, още държи 21,8 милиона акции във фонда, без промяна от 30 Юни тази година.

Водещите се дебати между президент Барак Обама и Американския конгрес относно американската фискална пропаст внасят надежда за облекчаване на проблема, но пред икономиката на САЩ още виси опасността от навлизане в нова рецесия, ако данъчните облекчения не бъдат удължени. Рискът от нова рецесия подтиква инвеститори да търсят убежище в златото, което не дава сигнали да спре растежа си в близко бъдеще.

Климатът в световните фондови пазари се е подобрил след действия от страна на централните банки, както и след като Японската централна банка одобри улесненията във фискалната си политика. Отчита се увеличен апетит за риск от страна на инвеститорите за момента, но като цяло обстановката остава затруднена основно заради Еврозоната, фискалната политика на САЩ, политическата нестабилност в Близкия изток и стабилизиращата се икономика на Китай.

Този понеделник златото падна до 1727.25 след публикацията на официални данни за увеличение на новостроящи се жилища в САЩ, равняващи се на 894,000, най-високото ниво от Юли 2008.

Новити от важност тази седмица са първоначалните данни свързани с молби за помощи от безработни в САЩ, които ще бъдат публикувани този следобед в 15:30 българско време, както и срещата на държавни глави от ЕС на 23 Ноември, където ще бъдат обсъдени ситуациите в Испания и Гърция, както и плановете за задълбочаване на монетарната интеграция.

Технически анализ

Златото направи корекция миналата седмица, падайки до 1709.3 в петък, след което отвори на 1717.7 и се надигна до 1734.9, където се отблъсна от корекционна зона на Фибоначи и направи нова лека корекция. Следващото ниво се намира при 1719.3, (38,2%), където ще бъде тествана локалната подкрепа.

Подкрепа намираме в зоната на 1551.1, където цената консолидираше от средата на Май 2012 до средата на Юли, след което премина в бичи тренд. Може да очакваме нова малка корекция през следващите две седмици, главно причинена от фундаментални фактори, но цената се задържа над дългосрочната тренд линия. Съпротива се среща около 1900, откъдето цената се отблъсна в края на Август 2011 и влезе в консолидация. Пробив над това ниво ще отвори път за продължителен растеж на метала.

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s