Спад в цената на петрола след достигането на примирие между Израел и Хамас

Цената на януарските фючърсни контракти върху суров петрол паднаха с 2.83%, до $87.19 за барел, след достигането на примирие между Израел и Хамас. Контрактите върху сорт Брент се обезцениха с 1.67%. Намалена пазарна ликвидност бе отчетена по време на празника за Деня на благодарността.

Петролът на склад падна с 1,92 милиона барела в края на миналата седмица по официални данни на Американския петролен институт. Американската енергийна информационна администрация и енергийният отдел отчетоха спад в общия запас от суров петрол и петролови продукти с -6.21 милиона барела до 1088.4 милиона барела в края на миналата седмица, 16 Ноември.

След като седмичния доклад на ЕИА, публикуван 21 Ноември, отчете намаляване в складовите количества на барели петрол от 1.1 милиона за миналия период до -1.5 милиона, инвеститорите се ориентираха по политическата обстановка в Близкия изток и развитието на фискалната ситуацията в САЩ и Еврозоната. Все още не е достигнат консенсус за новите данни от доклада за складови количества на петрол, очакван да излезе на 28 Ноември.

Тройката – ЕС, МВФ и ЕЦБ, подкрепя становището си, че гръцкия дълг ще спадне само до 144% от БВП до 2020 и 111% до 2030. Гърция трябва да вземе определени мерки, за да намали тази стойност под 120% до 2020, по данни на документ приготвен за събранието на ЕС. Като такава мярка може да се вземе намаляването на лихвения процент за двустранните заеми към Гърция с -70 пункта от сегашните 150 над разходи по финансирането, ще допринесе за намаляване на съотношението дълг към БВП с 1.4% до 2020.

Технически анализ

След като петролът се устреми към 90.21 в началото на седмицата, той направи обратна корекция и се върна до 87.20, след като не успя да пробие съпротивата, от която активът се бе отблъснал по-рано този месец.

Петролът се задържа в бичи тренд, като още не е пробил подкрепата на тренд линията, проектирана от дъното на 15 Ноември. MA50 и MA100 не потвърждават дългосрочен растеж на актива, а Relative Strength Index не дава сигнали за нарастващи покупки.

Ниво на съпротива има на 90.21, където цената два пъти се отблъсна през Ноември по време на силните бичи корекции на петрола. Пробив над това ниво отваря пътя към зоната 94.87, от която петролът рикошира няколко пъти през Септември и Октомври тази година.

Може да очакваме петролът да се покачва още в краткосрочен период, но няма индикации, че бичият тренд ще се задържи за постоянно.

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s