Европейските индекси започнаха сесията със силни печалби

Пазарите на Стария континент отвориха на нива значително по-високи от вчерашните, повлияни от силните ръстове на азиатските акции. Оптимизмът дойде след коментари на новия лидер на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин, който заяви, че държавата ще продължи да подсигурява значителен икономически растеж. Това доведе до силен ръст при рисковите активи и най-вече при компаниите от добивния сектор.

Суровините също бяха солидно подкрепени – по време на азиатската сесия фючърсите на суров петрол поскъпнаха с 0.8% до $89.50 за барел, а златото успя да се отблъсне от по-рано достигнатото дъно при $1690.70 и поскъпна обратно над психологическото ниво при $1700 за трой унция.

Повечето европейски индекси отвориха с гап във възходяща посока, като в началото на сесията немският DAX 30 стартира с печалба в размер на 0.65%,  a британският FTSE 100 – с 0.50%. Отново най-големи ръстове бяха регистрирани при компании от добивния сектор, сред които Rio Tinto, BHP Billiton и Vedanta Resources PLC. Британската ритейл верига Tesco, която към момента е третата най-голяма в света, също започна с ръст от 3%, частично възстановявайки се след скорошния спад, провокиран от губещото подразделение Fresh&Easy на компанията в САЩ.

Основна новина, която може да повлияе пазарния сентимент днес, е прогнозата на ADP  за новооткритие работни места в САЩ. Оча
кванията са те да отбележат спад спрямо стойността от 171 000 през месец октомври. Влияние най-вероятно ще окажат и данните за индекса ISM в сферата на услугите, където прогнозата също е за спад спрямо предишния период.

На приложената графика ви представяме графика на отделните сектори от FTSE 100, заедно с техния дневен резултат. Както личи, ръстът при Basic Materials е със значителна преднина пред останалите сектори:

mining

Source: Bloomberg

 

 

Реклами
Публикувано на Stock markets и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s