Златото се задържа в низходящ тренд

Цените на златото затвориха тази сряда на $1693.95 за тройунция, увеличавайки загубите от миналата търговска сесия. Мечата тенденция все още е в сила след резкия спад от с 1.5% до $1710 за тройунция на 28 ноември.

Ценният метал остана неподвижно дори и след като преговорите в САЩ относно фискалната пропаст не показаха напредък. Група конгресмени са подписали писмо, в което призовават да се разгледат „всички опции“ около социалните програми и данъчната политика. Президентът Обама отстоява позицията си, че увеличаване на данъчната ставка на най-богатата част от населението на САЩ би решило проблема в рамките на една седмица.

В сряда говорителят на конгреса Джон Бейнър обяви своята готовност за среща с Барак Обама, за да договорят бюджетната сделка. Това решение ще предотврати данъчните увеличения и бюджетни съкращения, които заплашват да запратят икономиката на страната в нова рецесия.

Златото е поевтиняло през последните седем от девет сесии и въпреки това златните фондове отчитат рекордни стойности, което говори за оптимистичната им настройка за растеж на метала.

Очаква се търсенето на злато в Китай да се увеличи, което от своя страна би довело до увеличаване на продукцията повече от два пъти до 2015. Според китайското Министерство на индустрията и информационни технологии, вътрешното търсене ще превиши 1000 тона до края на 2015, „разширявайки фундаменталния пазарен дефицит“. Правителството ще заздрави сектора, като влее инвестиции в златодобива, ускори индустриалната консолидация и международното сътрудничество. Правителството се стреми да ускори консолидацията в сектора, като намали производителите на злато до 600 към края на 2015, като те са били около 700 между 2006-2010 г.

Пазарните участници очакват пресконференцията на Европейската централна банка днес в 15:30 българско време, по време на която инвеститорите ще търсят знаци за евентуални промени в монетарната политика на банката.

Технически анализ

Златото днес остана относително статично, отчитайки спад до $1687.4 сутринта, последван от леко покачване $1695.9 към обяд. Декемврийският фючърс за злато в момента се търгува на $1690.55 за тройунция.

Движението на ценния метал след силния спад миналата седмица образува формация клин, от която цената едва ли ще излезе в близките два дни. Пробив на подкрепата при $1674 би оправдал сценария за по-продължително низходящо движение на актива. Следващата подкрепа е в зоната на психологическата граница от $1500, накъдето цената се бе устремила, но се отблъсна при $1550 в края на Юни тази година.

В дългосрочен план бичия макротренд се очаква да продължи, като преодолее предишните върхове и в последствие пробие $2000 за тройунция.

gold-6-12-12

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s