EUR/USD се задържа в тримесечен рейндж след спада в края на миналата седмица

Единната валута се срина с 125 пипса срещу долара миналия четвъртък, а на следващия ден продължи да спада до 1.2875, след което стабилизира хода си. Валутната двойка обърна тренда, след като нарастваше в продължение на повече от три седмици, малко след като докосна предишния връх от 1.3120.

Еврото се обезцени изненадващо не под влиянието на нарастващото безпокойство относно американската фискална пропаст, а поради растящи рискови премии на пазара за европейски облигации, както и заради коментарите на президента на ЕЦБ Драги по време на събранието на 6 Декември. Споменаването за отрицателни лихвени проценти по депозитите, държани в ЕЦБ,  подтикна инвеститорите да разпродадат еврото.

От другата стана на океана американската икономика отбелязва осезаемо подобрение в пазара на труда, след като молбите за помощи за безработица се понижиха от 395,000 до 370,000, надхвърляйки очакванията на анализатори, а новооткритите работни места извън селскостопанския сектор отбелязаха силно покачване до 146,000, опровергавайки песимистичните прогнози за стойност от 89,000. Като цяло безработицата в САЩ е спаднала с 0.2% за Ноември.

За тази седмица първите новини, влияещи значително върху долара, ще дойдат във вторник, 15:30 часа българско време, с публикуването на търговския баланс от американското Бюро по икономически анализ. Очаква се отрицателна стойност от 42.4 милиарда долара.

Центърът за европейски икономически проучвания в Германия ще публикува данни за икономическия сентимент този вторник от 12:00 българско време, който показва изменения в нагласата на германски институционални инвеститори и анализатори. ZEW индексът подава предварителни сигнали за бъдещи промени в икономическата дейност, като очакванията са индексът да отчете подобрение до -11.4%.

Още новини, влияещи върху EURUSD, са становището на FOMC, продажбите на дребно (прогнозирани да се увеличат до 0.4%) и ревизираните молби за помощи за безработица (без промяна).

Технически анализ

Валутната двойка промени движението си след силните спадове на 6 и 7 Декември, които промениха перспективите за развитието на краткосрочния тренд. Цената се понижи след като опря в границата на Септемврийския и Октомврийския връх, а после пропадна до нивото от преди две седмици. Дневната тренд линия беше пресечена с отварянето на пазара, като EURUSD отвори с 33-пипсов гап в низходяща посока.

Очакванията са за продължение на низходящото движение с таргет 1.2800. Пробив на тази бариера ще отвори път към дъното от 13 Ноември (1.2659), но е малко вероятно трендът да излезе от рейнджа, в който се движи вече трети месец.

Ако мечата тенденция не продължи под 1.2800, ще се създадат условия за странично движение в по-тесен ценови канал, с горна граница 1.3125. Ако тази съпротива, която устоя три пъти на бичи движения, бъде пробита в бъдеще, ще се осъществи сценарият за излизането от четиригодишния триъгълник, в който EURUSD се движи, създаващо силни надежди на биковете да достигнат февруарския връх от 1.3485 и 1.4000 в дългосрочна рамка.

eurusd-10-12-2012

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to EUR/USD се задържа в тримесечен рейндж след спада в края на миналата седмица

  1. Alex каза:

    This piece was a licefajket that saved me from drowning.

  2. Articles like these put the consumer in the driver seat-very important.

  3. Pauline каза:

    Alrhgit alright alright that’s exactly what I needed!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s