Суровините отбелязаха покачване в очакване на становището на FOMC

Златото се повиши до 1717.9, а януарският фючърс за суров петрол добави 68 цента към цената си.

Вчера златото отчете лек спад, но после възобнови бичото си движение. В близката времева рамка се очаква активът да се задържи между 1700-1750. Решението на Федералния резерв и ЕЦБ за агресивни промени във фискалните им политики през 2013 може да доведе до стремителен възход на метала с таргет от $2000 за тройунция.

Забелязва се напредък във водещите се преговори между демократи и републиканци за вземане на решение относно фискалната пропаст, пред която САЩ се е изправила. Въпреки, че няма много детайли по тези дебати, нито данни, потвърждаващи сключването на сделката, инвеститорите запазват оптимистичното си настроение относно изхода от ситуацията.

Новината на фокус днес е срещата на Федералния комитет за операции по открития пазар. Очакванията са Фед да оповестят изкупуването на активи на стойност $45 милиарда. Комитетът също ще публикува данни върху изгледа им върху икономическата ситуация и евентуални промени в политиката им по време на официалната среща.

Петролът отчете растеж преди събранието на OPEC, което трябва да се проведе днес във Виена. Очакванията са производствената квота да остане непроменена на 30 милиона барела на ден. Същевременно, доклад за спад в продукцията през ноември повдигна цените. Съкращението бе осъществено от Саудитска Арабия, която намали производството до 9.49 милиона барела. OPEC запазва прогнозите си за световен растеж в потреблението на петрол за 2013 непроменени (770,000 барела), но Американската администрация за енергийна информация покачи очакванията си за 2013 с 70,000 барела до 960,000 барела общо.

Днес ще бъдат публикувани данните за суровия петрол на склад за миналата седмица. Прогнозите сочат спад с 2 милиона барела до -2.4 милиона барела на склад.

Технически анализ на суровия петрол

В момента януарският фючърс за сорт Брент се търгува за $108.56 за барел, а януарският контракт за сладък суров петрол се разменя при $86.67 за барел. Петролът все още се движи в ценови канал от 6 декември насам. Излизането му от канала и оформянето на някакъв определен тренд ще зависи основно от фундаментални фактори. Въпреки това, дори и цената да се покачи, тя все още ще е в рамките на рейнджа между 90.31 и 85.50, сформирал се от 25 октомври насам.

Възходящо движение ще срещне съпротиви в 90.31, 94.71 и 101.68, в първите две от които цената се отблъсна неколкократно, преди да достигне дъната от последното четиримесечие на 2012. Опора за цената в момента се явява 85.50. Цената вечеотскочи от тази подкрепа и се устреми нагоре, където ще се опита да пробие първата съпротива.

oil-12-12-12

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Технически анализ на златото

Ценният метал напусна клина, образувал се между 28 ноември и 6 декември, и обърна тренда, покачвайки се до 1717 долара за тройунция с леки колебания през тези 6 дни. Лека корекция може да се очаква при 1718.95, където срещаме число на Фибоначи. Подкрепата на 1676 все още е в сила, а наскорошното обръщане в тенденцията индикира благоприятно развитие в цената на актива до 1757, където е и съпротивата от 23 ноември тази година.

Бичият тренд на златото се запазва в дългосрочна рамка, като очакванията са да достигне 2000 долара за тройунция.

gold-12-12-12

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s