ФЕД предприе нов опит да стимулира икономиката на САЩ

federal-reserveЦентралната банка ще изкупува дългосрочни облигации на стойност 45 млрд. долара месечно като целта е да насърчи кредитирането и потреблението и да стабилизира имотния сектор и безработицата.

ФЕД обяви, че ще продължи да изкупува държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за да се опита да даде тласък на икономиката.

Лихвените проценти остават непроменени от 4 години насам като Федералният резерв заяви, че планира да ги запази близо до нула, поне докато безработицата в САЩ не спадне под  6.5% и прогнозите за инфлацията за следващите между 1 и 2 години не надхвърлят с повече от половин процентен пункт дългосрочната цел на комисията от 2%. Фед обявиха, че най-вероятно рекордно ниските нива ще останат в сила поне до 2015г.

На практика вчера станахме свидетели на историческа промяна в начина, по който Фед провежда монетарната си политика. От Централната банка въвеждат така нареченото „правило на Еванс“ (Чарлз Еванс – председател на подразделението на Фед в Чикаго), според което промените в текущата монетарна политика ще бъдат обвързани с конкретни икономически прагове (безработица, инфлация), а не както беше до този момент по преценка на членовете на Комитета. На пресконференцията Бен Бернанке подчерта, че монетарната политика не е единственият инструмент за стимулиране на икономиката. Той изрази мнение, че в момента най-важната пречка, която трябва да бъде преодоляна, е „фискалната пропаст“.

Комисията към Фед ще продължи да наблюдава икономическите показатели и през следващите месеци и ако ситуацията на пазара на труда не се подобри съществено, ще изкупува облигации дотогава, докато не се получат забележими положителни промени.

В подкрепа на вчерашните решения са гласували 11 от  12-те членове на комисията, а единственият противник на провеждания в момента курс остава председател на подразделението на Фед в Ричмънд, Джефри Лакър. Това е 8-ми пореден път, в който той гласува „против“.

Запис от вчерашната пресконференция (Бен Бернанке)

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s