Kъде се корени подкрепата за единната валута?

През последните седмици еврото поскъпва значително на фона на обичайната за последната година волатилност. Интересен въпрос към момента изглежда: какво всъщност обуславя това поскъпване, освен тривиалното и доста общо risk-on обяснение или по точно къде се корени подкрепата за единната валута?

Първосигналната реакция би била да проверим какво се случва с лихвените диференциали. Тук обаче се забелязва масивно несъответствие във фундаментално обоснованата стойност на еврото и текущите му котировки.

По долу на графиката са представени двугодишния и пет годишния пазарен лихвен диференциал и кроса EURUSD. Очевидно е, че всяко несъответствие между фундаменталната стойност и единната валута, относително бързо бива коригирана /това важи и за много по дълги периоди от време – последните 10 години например/
EUR5Y

Това предполага, че към момента други причини са детерминиращи и най-вероятното място, където трябва да се търсят, е при общо определящите рискови фактори, като кредит спредовете. Имайки предвид, че през последните две години в разгара на кризата с европейските дългове, финансовите институции значително редуцираха експозицията си към т.нар. токсични активи – облигациите на периферна Европа. Всяко балансиране на fixed income портфейлите в тази посока привлича инвестиционен поток към Европа и единната валута. Именно поради това колебанията на еврото тясно следват т.нар. риск апетит, който намира конкретно изражение в кредит спредовете /разликата в доходността по облигациите на Германия и периферията/. Бърз поглед към следващата графика показва значителна корелация между кредит спреда на Испания и курса EURUSD.
EUR BGNL
Докато процесът по балансиране на портфейлите не бъде завършен динамиката ще бъде подобна и традиционните циклични фактори, като лихвените диференциали ще остават на заден план.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Kъде се корени подкрепата за единната валута?

  1. Pingback: По-малко позната зависимост на еврото и фундаменталните фактори | FOREX Internals blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s