Барак Обама заплашва с вето върху „план Б“

Фискалната дилема в САЩ още стои неразрешена, след като разногласия между Белия дом и Kонгреса възникнаха по повод данъчните облекчения, оповестени в плана на републиканците. Президентът отхвърли предложението на Бейнър да се удължат данъчите облекчения за домакинства с годишен доход до $1 млн.

Критиката е фокусирана върху силно изразените данъчни облекчения за хората с доход над $1 млн., който идва в ущърб на домакинствата от групите с по-нисък доход. Според планът на републиканците, милионерите ще получават данъчно облекчение от $50,000, което е 69% повече от стойността, предложена в президентския план.

Белият дом не одобрява плана, защото не адресира другите проблеми по фискалната пропаст, в това число ограничените облекчения по безработица, 27% намаление в лекарското заплащане, рискът от изпадане в неплатежоспособност по външния дълг и съкращенията по отбраната, които ще подронят държавната сигурност с повсеместно 9-процентово съкращение в разходите.

Изненадващо, Обама предложи да се удължат облекченията за хора с доходи до $400,000 спрямо досегашното предложение, отнасящо се до групата с доходи до $250,000.

Конгресът е объркан от позицията на Обама, който отказва да приеме план, облагащ недостатъчно богатите, а същевременно измества данъчната тежест върху средната класа. Надеждите им са планът да бъде одобрен до края на деня.
revenue

Пазарните участници се ориентираха по ситуацията в САЩ. Индексите DJIA и S&P 500 отчетоха загуби, съответно -0.76% и -0.74%.

При суровините фючърсът суров петрол (сорт WTI)с доставка януари месец увеличи цената си с 1.8% до 89.51 долара за барел, който изтече днес. По-активният февруарски фючърс се оскъпи с 1.8% до 89.98, а февруарският Брент добави 1.4% към цената си, стигайки 110.36 долара за барел. Златото се задържа слабо след силния спад във вторник, като февруарския Nymex фючърс в момента се търгува за 1669.7 долара за тройунция.

Реклами
Публикувано на Commodity Market, Stock markets и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s