Безпокойството по фискалния проблем на САЩ не е утихнало

Въпреки, че заплахата от фискална пропаст бе избегната в последния момент, безспокойството в Конгреса все още преобладава, сега изправен пред определянето на таван на дълга. Увеличаването на тавана ще бъде решение, което евентуално ще се вземе през февруари или март тази година.

Относно сделката, основните акценти в новоприетите данъчни облекчения са върху лицата с годишни доходи до $400,000 и семейни двойки с доходи до $450,000. Лицата, които получават доходи под съответните суми, ще получат удължение на данъчните си облекчения, но за сметка на това данъците се увеличават от 35% до 39.6% за тези лица с по-големи доходи. Също така, данъците върху дивиденти и капиталова печалба се увеличават грубо от 15% до 20% за същите два типа групи, които печелят повече от посочените суми годишно.

Сделката по лимита на дълга на САЩ е втората стъпка, която правителството трябва да направи, за да изравни бюджетния дефицит. Важно условие е това решение да се вземе в близкото бъдеще, преди да бъдат повлияни пазарите. Ако страната загуби първокласния си кредитен рейтинг, инвеститорите ще променят значително виждането си за американския държавен дълг.

Членът на Камарата на представителите, Дейв Камп, коментира, че те ще подкрепят увеличението на лимита само ако бъде поет твърд ангажимент за икономии. Барак Обама, от своя ствоя страна, заяви, че отлагането на това решение може да има катастрофални последици в глобален мащаб.

Президентът повтори, че ще се въздържи от намеса в преговорите за таван на дълга, за да предотврати евентуален конфликт подобен на събитието от 2011 г., който доведе до понижаването на кредитния рейтинг на страната.

Доларът възвърна голяма част от стойността си след приемането на сделката за данъчните облекчения, отчитайки спад в търсенето на евро и увеличаване на сделките с долари. EURUSD падна под 1.3000 на 4 януари, след което започна да се стабилизира. Доминиращ фактор в поведението на двойката беше понижената волатилност през празниците.

Отчетът на Комисията по търговия със стокови фючърси от последната работна седмица на годината посочи увеличение на нетните дълги позиции при спекулациите с фючърси върху евро. Това се случва не само защото се затвориха много къси позиции, а заради откриването и на нови дълги. Най-голямо увеличение има при фючърсните контракти, направени от фондове с левъридж, с 6,336.

В техническа перспектива, EURUSD не дава индикации да продължи спада си. Главният сценарий е връщането към нивата от края на 2012, където се среща съпротивата при 1.3295. Пробив над това ниво би отвел към 1.3481. Мечият сценарии, който в момента е по-малко вероятен, би продължил до зоната 1.2878, под която е октомврийската опора 1.2659.

Булброкърс Ви желае успешна и печеливша нова година!

eurusd-7-1-13

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

 

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s