Песимистични очаквания за хода на златото през 2013

Вчера Deutsche Bank понижи прогнозата си за златото с 12.1% до 1856 долара за тройунция и с 5% до 1900 долара за тройунция, съответно за тази година и за 2014 г. Други банки, които занижиха очакванията си за ценния метал, са Credit Suisse, HSBC, BNP Paribas и Goldman Sachs. Очакванията са доларът да поскъпне в дългосрочен план, което директно се отразява на цената на златото.

Банките реагираха след като в доклада на Фед, публикуван на 3 януари, се изразиха становища за ограничаване на ликвидността във финансовата система, които от своя страна се отразиха позитивно върху стойността на долара и понижиха цената на златото. За пръв път от пет години насам Федералният резерв обмисля да изтегли програмите за стимулиране на пазара. Друг повод за тревога е вероятността балансът на централната банка да надхвърли 4 трлн. долара, което да доведе до дестабилизирането на пазара.

Очакванията за забавяне на инфлацията доведоха до спад от 2 на сто до 1,641 долара за тройунция злато, а при среброто се забеляза свиване с 4.2 на сто до 29.43 долара за тройунция.

Marc-FaberИнвеститорът в ценния метал Марк Фабер очаква редукция в стойността на златото от 10% в близко бъдеще. Въпреки негативните настроения, Фабер ще продължи да инвестира в благородния метал, окуражен от облекчената парична политика на правителствата в глобален мащаб.

SPDR Gold Shares вчера затвори на 160.56 долара за акция. Фондът отчете повишение в търсенето, в сравнение с миналата сесия, на която цената варираше между 159.77 и 159.43.

Технически анализ на златото

Февруарският фючърс направи корективно движение в началото на седмицата, падайки до 1642.45 долара за тройунция, след което леко възтанови възхода си, като в момента той се търгува за 1664.40 долара за тройунция.

Подкрепа се открива при 1644.76,пробив под която би завела цената при следващата подкрепа от 1626.05. Плъзгащата се средна стои под цената на едночасовата графика и над нея при четиричасовата графика.

Пробив над 1693.42 би удължил бичия ход, наблюдаван в момента, който след това може да срещне съпротива при 1724.

Бичата корекция може да продължи до тренд линията, пресичаща върховете на 23 ноември, 12 декември и 2 януари, след което да рикошира и да слезе под дъното на 3 януари. Ако не падне по-ниско от 1635.27, ще се образува формация низходящ триъгълник.

gold-9-1-13

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Commodity Market и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s