Петролът поскъпва, след по-добри данни от Китай

След като вторият по големина в света енергиен консуматор обяви по-добри от очакваните данни свързани с търговския баланс, изгледите за търсенето на петрол се подобриха, повеждайки цената на „черното злато” нагоре.

В ранните часове на днешния ден (бълг. време), стана ясно, че износът на Китай е нараснал с повече от три пъти, а вносът е достигнал два пъти над прогнозата за декември, довеждайки страната до излишък в размер на $31.6 млрд., което е доста над очакваните $20.1 млрд. Същевременно вносът на петрол в Китай се е увеличил с 6.8% през 2012 г.

Започналата преди седмица корекция в цената на „черното злато” приключи и фючърсите върху суров петрол с доставка в края на януари отново се устремиха нагоре, като към момента се търгуват при нива около $94.40 за барел на Нюйоркската стокова борса. По-сериозни съпротиви може да се очакват при $95.30 (61.8% Фибоначи корекция на спада от 14.09.2012 г. до 07.11.2012 г.) и $99.66 – месечен връх за август м.г.

Фундаментален фактор, който би могъл да повлияе негативно върху цената на суровината, са данните от сряда, сочещи нарастване на запасите от петрол в САЩ с 1.3 млн. барела, през изминалата седмица. Също така, инвеститорите остават предпазливи предвид предстоящите, днес, събития с по-висока степен на риск – ОЛП за Еврозоната и пресконференцията на ЕЦБ, както и публикуване на данни свързани с безработицата в САЩ.

oil china

Source: MT4, Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s