По-малко позната зависимост на еврото и фундаменталните фактори

Еврото рязко поскъпна през изминалите 24 часа, а катализатор за движението беше пресконференцията на Драги и по-конкретно дискусията за лихвите. Както се оказа, вероятността за редукция рязко се понижи и всички, които бяха позиционирани се принудиха да излязат от къси позиции. Поне такава е обосновката на финансовите медии. Безспорно горните аргументи имат своята стойност, но ние бихме искали да представим малко по-различна  аргументация от традиционната корелация с  лихвените диференциали.  Всеки, който е ангажиран с търговия на финансовите пазари би трябвало да се съобразява с факта, че взаимоотношения между пазарите и различните фундаментални променливи се променят, а корелациите значително варират. През последните месеци неколкократно разискваме темата за общия риск апетит и поведението на т.нар. high beta валути, между които и еврото. В предходни постинги бяхме показали зависимостта от кредит спредовете на Испания, а днес ще представим по-малко позната зависимост, а именно със спреда на банковите индекси в САЩ и ЕС.

На следващата графика ясно се вижда, че относителното представяне между европейските и американските банкови индекси не само съвпада с колебанията на валутния пазар, а дори има изпреварваща роля.
euro and banks

Цялостната нагласа на инвеститорите към дълговата криза ясно се наблюдава и при CDS спреда на Испания – неизменно водещ индикатор за фундаменталната оценка на еврото.
CDS

Изключително интересна изглежда през последните седмици и фундаменталната позиция на йената. Тук важи максимата, че когато неконвенционалните монетарни мерки станат перманентни, традиционните циклични фактори губят своята роля. На следващата графика сме представили колебанията на 5 годишния лихвени диференциал и кроса с долара. През последните 6 месеца се наблюдава масивно несъответствие, породено от политическата среда и влиянието и върху монетарната политика в страна през канала на централната банка.
usdjpy

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s