Акциите на Apple под сериозен натиск

Технологичния гигант Apple достигна отново ключовото техническо и психологическо ниво при 500$ за акция, като  този път спада идва на фона на растящ фондов пазар. Катализатор на спада е новината, че компанията вероятно е намалила наполовина поръчките за компоненти необходими за новия iPhone5.  Промяната е за първите 3 месеца на 2013г., което логично предполага по-слаби от планираните продажби в последните 3 месеца. Любопитното е, че в началото на есента имаше притеснения за недостиг на компоненти, предвид очакваното търсене. Въз основа на това може да предполагаме, че отчета който ще бъде публикуван на 23 Януари ще разочарова инвеститорите. Въпреки това, акцията вече падна с 40% от есента, което показва някакво калкулиране на предполагаемия слаб отчет.

Паралелно с това днес в The Wall Street Journal беше публикуван анализ, където социологическо изследване сочи за спада в търсенето на Apple продукти, което е особено видно сред тийнейджърите. Според анализаторите причината е iPhone5, чието тръгване беше съпроводено с негативни отзиви, липса на големи иновации и загуба на имидж като цяло.

Според търговци на едро, цената на iPhone5 e около 510 евро, докато основния му конкурент Samsung Galaxy III e около 375 евро, като запитванията са основно за втория. Според тях сериозната ценова разлика все по-трудно се покрива от по-добрия дисплей и по-бързата операционна система, а имидж ефектът е избледнял.

Вероятно след излизане на отчета ще има сериозни ценови движения, като моите очаквания са цената да достигне нива еквивалентни на 15 пъти по новата очаквана от анализаторите печалбата на акция (p/e 15). Облягам се на този коефициент заради това, че даваше верни ценови цели при всеки от последните 6-7 тримесечни отчета. Разбира се, тогава ставаше дума за растящ пазар.

appl1401

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s