Пазарите остават спокойни след думите на Бернанке

На събитие, спонсорирано от Мичиганския университет, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке обсъди резултатите от сделката по Фискалната пропаст, която бе сключена в началото на 2013 г., както и за предстоящия дебат по повод увеличаването на тавана на дълга на САЩ.

Бернанке изрази становището, че Конгресът трябва да вземе мерки, за да вдигне тавана на дълга, така че да предотврати сценарий, в който правителството би станало неплатежоспособно. Председателят сравни Конгреса със семейство, което смята, че може да повиши кредитния си рейтинг, като не си плаща сметките по кредитната си карта. Той поясни, че вдигането на ограниченията по заемите не означава одобряване на нови държавни разходи.

Допълнително, Бернанке спомена, че има водещ се дебат дали фискалната политика на Фед причинява оформянето на балони с активи. Фед ще продължи да следи пазарите и ще засили банковите регулации, за да предотврати евентуална финансова нестабилност. Същевременно, той заяви, че не желае Фед да избързва с въвеждането на агресивни фискални промени, които могат да заличат крехкия прогрес, постигнат след сключването на сделката по Фискалната пропаст.

Пазарите не отчетоха активност по време на срещата с Бернанке, като EUR/USD се търгуваше в тесен диапазон.

По време на декемврийската среща Фед засили програмата си за стимулиране с $45 млрд. в месечни покупки на съкровищни бонове към съществуваща програма за месечно изкупуване на $40 млрд. под формата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки

По-рано в понеделник президентът Барак Обама изнесе предупреждение за надвисналата опасност над Америка, ако не бъде взето решение от републиканците в конгреса по увеличаване на дълговия таван. Обама сметна идеята САЩ да спре да плаща дълга си за „безотговорна, абсурдна“, също така подчерта неотложността на проблема поради очакванията на инвестиори по цял свят: „Инвеститори по цял свят се питат дали САЩ са сигурна инвестиция. Пазарите могат да полудеят, лихвените проценти ще нарастнат главоломно при всяко вземане на пари“.

Министърът на финансите, Тимъти Гайтнър, подкрепи становището на Обама и заяви, че икономиката на САЩ може да претърпи сериозни щети, ако не бъде взето решение. По думите му, това вероятно ще се случи между средата на февруари и началото на март.

Републиканците не останаха доволни от натиска на Обама и заявиха, че увеличаването на тавана на дълга ще се осъществи само срещу съкращаване на разходите. Това е тяхната цена, след като трябваше да направят компромис по решението за данъците, когато се водеше открит спор за налагането на икономии от правителството.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s