Япония се готви за агресивни фискални промени

Buildings are reflected on a Bank of Japan board in TokyoЯпонската централна банка ще проведе конференция, която ще бъде от ключово значение за икономическото развитие на страната. Политическият натиск вероятно ще доведе до вземането на решение от страна на банката да въведе по-силни мерки, които да стартират икономиката и да снижат инфлацията.

Дефлационната политика на новото японско правителство, оглавено от Либералната демократична партия (ЛДП), до голяма степен определя решението на централната банка за въвеждането на монетарни облекчения. Банката ще публикува преработени макроикономически прогнози, но няма очаквания обновените прогнози за растеж да покажат негативни стойности. Дори може да се очаква прогнозите за растеж на БВП и инфлацията да бъдат по-високи поради наскоро обявеното фискално облекчение и обезценяването на йената, респективно.

Очакванията са инфлационният таргет да бъде поставен на 2%. Това би се явило като значителен обрат в курса на действие за настоящия управител на банката, Маасаки Ширакава, който беше яростен противник на вдигането на инфлационния таргет. За сметка на това, правенето на този компромис би увеличило влиянието му преди края на мандата му през Април. Ако Ширакава и централната банка откажат да вдигнат таргета сега, той ще бъде вдигнат в бъдеще от по-голямо мнозинство на борда на банката, след като новите заместник-управители и новият управител на борда бъдат избрани през Март и Април, съответно. Друг вероятен сценарий е преработването на закона за японската централна банка, който ще въведе нов инфлационен таргет.

Втората очаквана промяна е в увеличението на лимита за изкупуване на финансови инструменти с 10 трлн. йени. Вдигането на лимита е подобно на експанзивната мярка, обявена от банката по време на предишното им събрание, като той ще се равнява на около 2% увеличение в брутния вътрешен продукт на страната. Увеличаването в програмата за изкупуване на активи ще покачи темпото на изкупуване през 2013 до 10% от БВП на Япония, което говори за много силни количествени облекчения.

От друга страна, явяват се мнения, че програмата за изкупуване на активи може да бъде променена драстично, като се острани специфичния лимит или таргет на програмата. Вместо това, банката може да продължи да изкупува активи, докато инфлационния таргет от 2% не бъде стигнат. Засега банката не е обявила, че възнамерява да купува активи след края на 2013, но високият инфлационен таргет и „отворените“ изкупувания на активи дават намеци, че банката ще продължи да купува активи и през 2013.

На трето място са очакванията централната банка да намали лихвения процент, изплащан върху свръхрезервите на банките, от 0.1% до 0%. Водещ лихвен процент в Япония е O/N процентът. Таргетът за този лихвен процент е между 0 и 0.1%. Лихвеният процент по свръхрезерви е 0.1% и поради това O/N лихвата в момента се равнява на 0.1%. Предполага се, че орязването на лихвения процент за свръхрезерви до 0 ще доведе до същия спад в процента за O/N паричен пазар.

На четвърто и последно място, има вероятност за увеличението на матуритета за държавните облигации, купувани от японската централна банка. Към този момент, банката няма право да купува държани облигации с матуритет по-дълъг от 2 години.

След срещата по монетарната политика, основно събитие ще бъде избирането на нов управител и двама нови заместник-управители на японската централна банка. Правителството ще номинира кандидатите, но те трябва да бъдат одобрени от долната и горната камара. Кандидатите за трите позиции ше бъдат обявени на 15 февруари.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s