Резултатите от днешния прозорец по т.н. repayment по дългосрочната програма на ЕСВ

Резултатите от днешния прозорец по т.н. repayment по дългосрочната програма на ЕСВ – LTRO показаха, че широк спектър от банки (278 по-точно) връща 137.2 милиарда евро. Консенсусните очаквания на пазара бяха за около 100 млрд. което всъщност е и основната причина за оптимизма, извел еврото до подножието на 1,3500 областта. Какво всъщност означават тези факти: желанието на частния сектор да върне заетите средства предполага агресивно изтегляне на ликвидност от системата, ограничаване на паричното предлагане и резултатното интензивно повишение на лихвените проценти.

EUR5Y_25_01

Както се вижда от графиката, особено късия сектор на кривата, бързо догони и дори изпревари поскъпването на еврото.  Всъщност това не толкова очевидно затягане на монетарната политика, без промени на базовите лихвени проценти от страна на ЕСВ, силно подкрепя единната валута.

3M EONIA също рязко се повишава от началото на годината отразявайки позитивните очаквания за паричното предлагане в рамките на Еврозоната:

3M EONIA

Ако се направи сравнение в динамиката и относителните изменения на балансите на ЕСВ и ФЕД се вижда, че те са ключова детерминанта в колебанията на еврото спрямо долара от началото на дълговата криза, а днешния анонс по LTRO програмата. не е нищо повече от изменение на баланса на ЕСВ.

FARBAST Index

Тук обаче трябва да се отбележи, че това е само единия канал, през който ще бъде повлиян валутния пазар, изменението в кредит спредовете и портфейлния поток към пазарите на периферен дълг са с ключова роля и не бива да бъдат пренебрегвани.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s