Фед запазва политиката си на монетарни облекчения

fomcНе бяха достатъчно оптимистични отзивите от Федералната комисия за отворения пазар, която изнесе становището си вчера към 21:15 българско време. Икономическата среда в САЩ е отчела забавени темпове на активност през последните пет месеца. Пазарът на труда е отчел леки подобрения, но върху тях не беше наблегнато така, както някои анализатори се надяваха.

Най-важните акценти в политиката за икономическо подобрение остават непроменени. Основните лихвени проценти остават близо до нулеви равнища.

Федералният резерв ще се придържа към програмата си за изкупуване на активи за 85 млрд. долара на месец, докато нивото на безработица в страната не падне под 6.5%. Същевременно, темпото на създаване на нови работни места, което в момента е 150,000, очевидно не е задоволително, за да може да се очаква намаление в програмата за изкупуване на активи. Има очаквания това да се случи след минимум 4 месеца, при месечна заетост от около 200,000.

Очаква се инфлацията да се задържи на ниво под 2% за следващите няколко години, следователно този фактор може да се зачете за второстепенен във формирането на паричната политика на Фед. Можем да очакваме, че достигането на таргета за ниво на безработица от 6.5% ще даде първите индикации за увеличаване на основните лихвени проценти.

Изненадващи бяха данните за БВП през четвъртото тримесечие, публикувани от министерството на икомомиката по-рано тази сряда, които свителстваха за 0.1% спад на годишна база. Това е най-слабото представяне на американската икономика от второто тримесечие на 2009 г. насам, което беше силен кризисен период за страната. Въпреки това, пазарарите реагираха слабо на новината, главно защото така се затвърдиха очакванията, че Фед ще продължи да стимулира икономиката с парични инжекции.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s