Позитивните нагласи в американските борси се завръщат

След като  пазарите в САЩ изгубиха около 1% от рекордните си печалби този понеделник, постигнати през миналата седница, вчера цените възобновиха възхода си.

Dow Jones Industrial Average нарастна с 125.33 пункта или 0.9 на сто, като затвори над психологическата граница 14000.  По този начин индексът на сините чипове навакса резкия спад от близо 130 пункта от цената си.

S&P500 се изкачи с 15.58 пункта до 1511.29, като най-печеливш бе технологичния сектор. Към този момент широкият индекс е прибавил 6.2% към стойността си след като бе сключена сделката за фискалната криза в началото на годината. Допълнително помогна фактът, че много от участниците в индекса представиха по-високи печалби от очакваните за последното тримесечие.

Nasdaq Composite Index се покачи с 40.41 пункта, или 1.3% до 3171.58.

В момента пазарните участници са отправили вниманието си върху сделката за Dell Inc., оценена за 24.4 млрд. долара, която представлява най-голямото ливъридж изкупуване от началото на финансовата криза насам. Основателят, също така главен акционер и главен изпълнителен директор на компанията, Майкъл Дел, реши да продаде дяловете на бизнеса си на Silver Lake и Microsoft Corp, двамата основни участника в сделката. Сегашните акционери ще получат 13.65 долара за акция след изкупуването на компанията, а Дел, от своя страна, ще повиши участието си в компанията.

Според прогнозата на Джак Албин, главен инвестиционен директор на частна банка BMO, изкупуването на собствени акции вероятно ще се увеличи, тъй като компаниите биха се възползвали от текущия феномен, който увеличи възвръщаемостта на S&P 500 повече от тази на рисковите облигации.

Преди Dell да обяви намеренията си средносрочните облигации на компанията се търгуваха с 2.7% възвръщаемост, докато възвръщаемостта от паричните й потоци – свободния паричен поток, разделен на цената на акциите – беше близо 17%, „което е дало достоен повод на компанията да изкупи някои от акциите си“, добавя Албин.

Друга компания, която загатна за сделка в близко бъдеще, беше Virginia Media Inc., чиито акции скочиха с 18% при споменаването за транзакцията.

Повишаването на индексите повдига въпроси от страна на инвеститори дали се създават основите за една по-продължителна бича тенденция. Председателят на Goldman Sachs Asset Management, Джим О‘Нийл, изказа пред CNBC мнението, че инерцията в пазарите за американски акции е положителна.

Финансовите доклади на компаниите бяха най-големият катализатор за пазарни движения през деня.

Computer Sciences Corp. скочи с 9.2%, най-доброто представяне на компания от S&P 500, след като завиши перспективите за годишните си приходи. Точно обратното се случи с Yum Brands Inc., чиито акции паднаха с 2.9%, след като собственикът на веригата ресторанти Pizza Hut обяви снижени очаквания за печалба.

Икономическите новини за деня подкрепиха акциите. ISM индексът спадна с 55.2% през януари от 55.7%. Всяка стойност над 50% сочи за икономическа експанзия. Като добавим към него положителните данни от производствения доклад от миналата седмица, „няма как да не се усети, че икономиката на частния сектор се справя доста добре, въпреки усилията на публичния сектор да създава дисбаланс“, пише Дан Грийнхаус, главен глобален стратег в BTIG LLC.

Притесненията по дълговата криза на Европа повлияха както за рязкото обезценяване на европейските акции, така и за по-слабото им възстановяване във вторник, след като опозицията в испанския парламент поиска оставката на Мариано Рахой.

nasdaq-6-2-13

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

sp500-6-2-13

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

 

Реклами
Публикувано на Stock markets и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s