Как стои еврото след Драги

Няма съмнение, че разпродажбите на еврото бяха предизвикани и катализирани от изказването на Марио Драги вчера. По-важният въпрос, обаче, е къде точно се корени причината-  инфлацията и като цяло по-умерения тон по отношение икономическите перспективи или единствения абзац, в който се споменаха валутните пазари. Тук трябва да отбележим, че е крайно необичайно ЕСВ, респективно нейн председател, да коментира изрично нивата на единната валута, в историята на Централната банка това се е случвало едва 15-тина пъти/ без да претендирам за абсолютна точност/. В този смисъл е изключително важно да се обърне специално внимание на въпроса. Консенсуса на пазара беше Марио Драги да изрази обичайната позиция, че валутните курсове трябва да се определят единствено от пазара, което от своя страна да открие пътя за ново поскъпване на единната валута.

В действителност, четейки между редовете се налага извода, че не настоящите нива на еврото, колкото по нататъшното му  поскъпване ще се превърнат във фактор, ограничаващ инфлационния натиск. Ценовата стабилност от своя страна е в мандата на централната банка и промените в инфлационните очаквания биха могли да доведат до съответното приспособяване на монетарната политика. При всички положения досега наложената хипотеза на пазара, че поскъпването на еврото няма да представлява повод за внимание от страна ЕСВ поне до 1,4000-1,4500 областта е подложена на сериозно изпитание.

Обичайно хармонизирания индекс на потребителските цени в Еврозоната тясно корелира с цените на петрола, а курса на еврото допълнително усилва или неутрализира ефекта. На следващата графика сме представили американския WTI преоценен в евро и HICP.
eurdraghi

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Как стои еврото след Драги

  1. Pingback: Крайно необичайно е ЕЦБ да коментира еврото | Новините.com - домейна се продава

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s