Фискален компромис за Дейвид Камерън

Лидерите на различни страни-членки на Европейския съюз проведоха множество частни срещи помежду си, на които да стигнат до консенсус за бюджетната рамка за периода 2014-2020.

В Брюксел се състоя събрание, което протече цяла нощ, на което бе обсъден бюджетен лимит от 960 млрд. евро, което е по-малко от предложените 1.047 трлн. евро и по-малко от 994 млрд. евро, които ще се изхарчат през текущия бюджетен цикъл на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой възнамерява да осъществи бюджетно съкращение от 15 млрд. евро, но Дейвид Камерън, министър-председателят на Обединеното кралство, обяви, че планираните числа за бюджета на Европейския съюз са прекалено високи за държавата и настоя за съкращения. От друга страна Франция, Италия и страните от Източна Европа застанаха като твърди поддръжници на увеличаването на европейските разходи.

Камерън беше в центъра на диспута, като това бе първото му публично изказване, след като обяви, че във Великобритания ще се проведе референдум, който може да изведе страната извън съюза най-рано през 2017.

С желанието напускането на ЕС да не постави страната в изолация, Камерън е сключил удобен съюз с Германия, най-големият й търговски партньор, както и с Нидерландия и скандинавските страни, които да окажат подкрепа в натиска за съкращение на разходите. Премиерът подхожда безкомпромисно в натиска си за съкращения, следвайки анти-европейските настроения на неговата Консервативната партия.

Отправени са предупреждения от дипломати, че отлагането или забавянето на решението по този въпрос би струвал скъпо на еврообщността. Европа е изправена пред криза и риск от неизпълнение на програмите си по субсидиране на отделни икономически сектори, което от своя страна застрашава кохезията между страните-членки.

Европейският парламент вече заплаши, че няма да одобри бюджета, ако съкращенията са прекалено големи. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц сподели, че по всяка вероятност тази година вотът ще се проведе чрез тайно гласуване, като тази мярка се прилага, за да намали риска евродепутати да се поддадат на натиск от местни предприемачи.

Мартин Шулц заяви, че постигането на сделка е още по-трудно поради практиката в счетоводството да разграничават бюджета на две групи: една за задължения и една за реални разходи. Онези задължения, които не са обезпечени чрез трансфери от местни предприемачи биха станали причината за бюджетен дефицит.

След вчеращните коментари на председателя на Европейската централна банка, Марио Драги, които лишиха еврото от част от стойността му, евентуалният провал на днешното събрание в Брюксел би довело до допълнителни загуби в цената на единната валута.

Таргет за един вероятен спад би бил долната граница на канала между 12-ти и 25-ти Януари 2013, 1.3265. Ако рязкото низходящо движение не продължи е възможно цената да навлезе в рейндж.

eurusd-8-2-13

Source: MetaTrader 4, Bulbrokers

* Настоящият анализ е с чисто аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s