Британският паунд е на свръхпродадени нива след понижаване на кредитния рейтинг на Обединеното кралство от Moody’s

В късните часове на търговската сесия в петък кредитната агенция Moody’s обяви решението си да понижи рейтинга на Великобритания с 1 стъпка до AA1. По този начин Обединеното кралство стана поредната държава, загубила най-високата инвестиционна оценка на държавния си дълг, след САЩ, Франция и други държави от еврозоната, изпитващи фискални проблеми.

Ключовите мотиви, довели до понижението на рейтинга според Moody’s, са следните:

  1. Преобладаваща слабост в перспективите за средносрочния икономически растеж на Великобритания, който според агенцията ще остане минимален и клонящ към нулев и през втората половина на десетилетието(2015-2020).
  2. Предизвикателствата, които липсата на растеж носи за правителствената програма за фискална консолидация, най-вероятно ще продължат да бъдат фактор и през мандата на следващия парламент.
  3. Способността на Обединеното кралство да абсорбира евентуални негативни икономически шокове намалява, в следствие на увеличаващата се дългова тежест – тенденция, която най-вероятно ще се запази и след 2016 година.

Въпреки това от агенцията подчертават, че кредитното доверие на Великобритания остава на много високо ниво и при сегашния рейтинг АА1 с тенденция за стабилност. Според коментари в медиите, понижаването на рейтинга е удар по фискалната политика, водена от ковчежника Джордж Озборн. Финансист №1 на Обединеното кралство многократно заявяваше, че запазването на AAA-рейтинга ще бъде приоритет на правителството по време на предизборните кампании на консервативната партия през 2010 година. Настоящото му понижаване може да бъде използвано от политическите опоненти като довод срещу неуспешната икономическа политика на кабинета на Дейвид Камерън. Въпреки това, Озборн е заявил пред медии, че не смята да се отклонява от водената до момента политика на фискални рестрикции и смята да устои на повишаващото се политическо напрежение.

Според някои анализатори понижаването на кредитен рейтинг не води задължително до покачване на риска по държавните облигации, като посочват за пример няколко световни икономики. Доходността по американските ДЦК, например, е отчела понижение, след като рейтинга на САЩ е свален с 1 ниво през лятото на 2011 година. Рейтингът на Япония, от своя страна, е 2 стъпки по-долу от този на Великобритания, но въпреки това лихвите по дълга на азиатската държава остават най-ниски измежду държавите от Г-7. Не на последно място трябва да бъде изтъкнато и положението при друга голяма европейска икономика – Франция. Две седмици, след като рейтингът на държавата е понижен от Moody’s през ноември 2012, доходността по френските облигации спада под нивата, предхождащи анонса. Това става на фона на негативни икономически изгледи за растежа на френската икономика, които надминават тези за Обединеното кралство, според наскоро публикувания доклад на Европейската комисия.

Въпреки че голяма част от новината бе отиграна в резултат на очаквания и слухове, британският паунд реагира силно негативно на анонса за понижаването на кредитния рейтинг, като отвори с гап в низходяща посока, който надвишаваше 1% спрямо долара и еврото. В последствие двойката GBP/USD успя частично да се възстанови, като в момента гравитира около нивата 1.5130-1.5150. Техническите индикатори се намират в зоната на свръхпродажби, но все още няма сигнал за реверсия на негативната тенденция. По-сериозна подкрепа следва да се очаква при 1.5000 нивата, където са съсредоточени и големи ордери за покупки. Като цяло перспективата остава негативна, с оглед на възможността за увеличаване на количествените стимули от страна на Английската централна банка, както и на негативните перспективи пред растежа на Обединеното кралство.

На приложената графика се забелязва дори и в рамките на деня коментираната реакция. Доходността по 10-годишните облигации на Великобритания се покачва рязко при обявяването на анонса, но в последствие спада до и дори под нивата преди обявяването на новината:

gbp cut

Source: Bloomberg

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s