“Когато опасенията се превръщат в реалност”

Всеки, който се е надявал на стабилни облигационни пазари и просперираща Европа, остана разочарован след резултатите от парламентарните избори в Италия. За първи път гласуващите дават своя вот на коалиция с откровено анти европейска ориентация и популистки обещания против бюджетната консолидация и европейската валута. Очертаващия се слаб парламент, воден от дясноцентристката коалиция на Берлускони не предвещава нищо добро за пазарите на активи на Континента. Веднага, след като новините от екзит половете започнаха да преминават през екраните, риска претърпя жесток удар, фондовите индекси, държавните облигации, валутите- целия спектър от активи е подложен на разпродажби, граничещи с паника.

Дневния рейндж при EURJPY е около седем фигури, VIX индекса е 34 % нагоре, но истински интересно ще бъде при кредит спредовете.

vixSource: Bloomberg

Веднага след днешното отваряне испанските и италианските спредове рязко се разширяват, /макар и по-спокойни към 11:00 CET/, но както изглежда нагласата на инвестиционните банки и препоръките им са в една посока- къси в спот облигации и дълги на кредит спреда спрямо германските бундове. Говори се отново за доходност от порядъка на 7% и потенциално понижение в кредитния рейтинг, и отражение върху инвестиционната активност.

credits

Source: Bloomberg

Фондовите индекси в Испания и Италия водят при поевтиняването:

indexes

Source: Bloomberg

Какво следва от тук нататък- основите проблеми ни връщат към действителността от преди няколко месеца, отново ще се следи всеки аукцион на дълг, политиците ще трябва да намерят начин да стимулират растежа и ерозираното потребителско и икономическо доверие, централните банкери да върнат пазарите към риск апетита.

Все пак предстои да видим доколко негативните сценарии ще намерят почва, тъй като обстоятелствата все още не изглеждат,  като катастрофа. В този смисъл днес предстои да чуем позицията на Бернанке, последните събития му дават по-голяма свобода за действие и най вече- лесно би могъл да пре дефинира възприятието на пазара в посока т.н. risk on.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s