Ще станем ли отново свидетели на силно движение след срещата на ЕЦБ

Месечната среща на ЕЦБ  е на фокус тази седмица, като отново пресконференцията на Марио Драги се очаква с голям интерес. Освен насоки за бъдещата политика на банката, не бива напълно да изключваме и варианта  за намаляване на ОЛП още на тази среща (0.75% в момента). В последните месеци срещата има повишена тежест, за което свидетелства графиката. В дните преди срещата еврото консолидира, след което ставаме свидетели на силно движение от 2-3 фигури.

Предоставяме движението в седмицата до и след срещата на ЕЦБ на часова графика за последните 4 месеца. Вижда се периода на консолидация от отварянето в понеделник до пресконференцията в четвъртък.  В последствие ставаме свидетели на силни движения. Съответно 202 пипса за Декември, 304 пипса Януари и 226 пипса Февруари.

ECB

Последните икономически данни показват, че инфлацията в Еврозоната е под коментираните 2%. Дори изключвайки храните, енергията, алкохола и цигарите, тя е 1.3% на годишна база. Така спрямо инфлационните данни ръцете на ЕЦБ са отвързани. Много тревожен е показателят безработица, който е нараснал с 1,2% за годината, до 11,9%. Реално това са 1,9 милиона нови безработни в 17-те членки на Еврозоната. Това води със себе си рязко повишение на общественото недоволство. Все повече гласове предупреждават за опасността по-широката криза да застраши демокрацията и политическата стабилност в Европа.  Страховете са, че строгите фискални и икономически реформи водят до нарастващо социално напрежение, отслабване на правителствата и съответно до популистки идеи, като тази за излизане от еврото.

На този фон логично звучи политиката да стане по-толерантна, да се прибегне до реформи за стимулиране на растежа, конкурентоспособността и безработицата. Като част от тази политика се увеличава и напрежението върху ЕЦБ, а утре ще очакваме реакцията на банката и вижданията и занапред.

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Ще станем ли отново свидетели на силно движение след срещата на ЕЦБ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s