Променят ли се движещите фактори при долара?

Макар и твърде рано да категоризираме за наличието на стратегическа промяна в детерминантите на валутните пазари, през последните седмици се наблюдава корекция в поведението на долара особено по отношение на глобалния риск апетит. Ако доскоро американската валута се приемаше като risk off / funding валута, традиционния модел на поведение търпи промени и корелациите значително се изместват. Ro-Ro средата в която инвеститорите купуваха долари при всеки сигнал за стрес в икономиката /било то поради периферна Европа или слаби макроикономически данни/ вече е поставена под въпрос.

Категорично несъответствие се наблюдава при сравнение на фондовия пазар в САЩ и еврото през последните седмици, докато индексите са в серия на почти ежедневни върхове, то единната валута бива разпродавана.

EURUSD и S&P 500

EURUSD и S&P 500

Макар и работна хипотеза, това  изглежда като симптом за промяна във възприемането на долара в посока  инвестиционна валута, която намира подкрепа от цикличните фактори и добрите фундаментални данни. Така например, ако сравним курса на EURUSD с макроикономическите данни се вижда, че в момента неубедителното представяне на Еврозоната е в контраст с над консенсусните  анонси от САЩ, а отношението между тях е ясна детерминанта на валутните колебания.

EURUSD към отношението на макроикономическите анонси в ЕЗ и САЩ

EURUSD към отношението на макроикономическите анонси в ЕЗ и САЩ

Ако идеята за промяна в цикличната зависимост при долара е коректна, то потвърждение би трябвало да се търси в относителното представяне на фондовите пазари. В действителност дори опростеното сравнение между два широки индекса, като EUROSTOXX 600 и S&P500 /въпреки че европейския индекс включва компании с всякаква капитализация/ виждаме, че долара е в синхрон с водещата роля на американския фондов пазар и икономика от последните месеци.

EURUSD и отношението между EURSTOXX600 и S&P 500

EURUSD и отношението между EURSTOXX600 и S&P 500

Аргументацията ми е че комплексността от неубедителното европейско възстановяване в съчетание с политически риск, рязко контрастира на по-балансирания ФЕД и стабилността на растежа в САЩ, което пък води до циклична /все още не структурна/ промяна във възприятието на инвестиционната общност към долара.

Гледайки напред- дискутираните тенденции ще намират опонент в лицето на  портфейлния капитал от Япония, който е fixed income ориентиран и с дестинация в периферния дълг на Еврозоната, това пък беше ключов фактор за поскъпването на еврото от началното на годината.

Реклами

About Kiril Garchev Head of Trading and Brokerage

Head of Bulbrokers Treasury operations
Публикувано на Форекс. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s