Условията на спасителния план за Кипър породиха силни опасения на пазарите

BFkFrgaCMAECgEb

Source: EconomicPolicyJournal

Безспорно новините от Кипър през изминалия уикенд, макар и в определена степен очаквани, успяха да изненадат финансовите пазари. Еврозоната реши да предложи спасителен пакет в размер на 10 млрд. евро на малката островна държава, но условията на този заем са без прецедент до момента. Най-шокиращ за пазарите бе факта, че според условията на договорката, на всички притежатели на депозити в Кипър( както местни граждани, така и чуждестранни) ще бъде удържан процент от вложенията. Към момента предложението е депозитите над 100 000 евро да бъдат обложени с такса от 9.99%, а тези под въпросната сума да платят 6.75%. Банките в средиземноморската република остават затворени днес, а най-вероятно и през следващите няколко дни с цел избягване на паническо теглене на депозитите.
Лидерите на еврозоната взеха решение за отпускане на помощ на Кипър след като банковия сектор на страната се изправи пред възможност от фалит със задължения в размер на 17.5 млрд. евро, 10 млрд. от които са съсредоточени в двете най-големи банки на страната.
В момента ключовият момент е дали парламента на страната ще одобри условията на сделката, като евентуално се опита да намали тежестта върху притежателите на депозити под 100 000 евро. Гласуването е планувано за вторник и ако помощта бъде отхвърлена, то най-вероятно банките в страната ще фалират, а Кипър ще бъде принуден да излезе от валутния съюз и да изостави еврото. Подобен сценарий би бил доста негативен за единната валута и е възможно отново да постави на дневен ред вероятността от разпад на еврозоната.

Рано днес котировките на EUR/USD отвориха с гап от 160 пипса при 1.2910. В последствие единната валута успя частично да се възстанови, ограничавайки се до съпротивата около 1.2970. Изгледа за  еврото до голяма степен зависи от решението на кипърския парламент, за което може да са необходими няколко дни с оглед на създалите се извънредни обстоятелства. Преобладаващото „risk-off“ настроение доведе и до покупки на традиционните валути убежище JPY и CHF, както и до рязък спад на борсовите индекси, като DAX и CAC40 отвориха средно около 1.5% по-ниско, а настроенията на италианската и испанската борси бяха дори по-негативни,  на моменти спадът достигаше 3%.

eur-18.3

Source: MT4 Bulbrokers

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s