Защо сделката за Кипър уплаши толкова много пазарите

Стабилизирането на банковата система на Кипър може да се превърне в най-дестабилизиращата операция на „еврократите”,  като дори условията да се подобрят, злото, според някои анализатори, вече е сторено.

В Понеделник пазарите се шокираха от сделката за Кипър, като мащабът на паниката изненада мнозина предвид, че варианта беше коментиран предварително. Възниква въпросът, защо пазарите се уплашиха толкова много, затова нека обобщим основните тревоги.

1.Създава се опасен прецедент. От тук нататък това е оръжие в ръцете на всеки политик, като спекулациите са, че всяка една страна от периферията може да прибегне до такъв ход. Всички уверяват, че това НЕ може да се случи другаде, защото ще доведе до паника в банковата система. Все пак виждаме, че по-често популистите стигат до властта, отколкото партии с експерти и технократи в редиците си.

2. Политическият риск нараства. Доверието в ЕЦБ расте напоследък, но тежката за Кипър сделка показва, че Германия се е показала много по-войнствена на преговорите. Това засенчва схващането, че Германия ще отстъпи и Еврозоната ще разхлаби строгата си политика, като ще обърне внимание на растежа, социалните програми и безработицата. Другият момент е схватката с Русия, която също е много потърпевша от данъка и сигурно още утре ще играе твърдо при договарянето на старите кредити с Кипър. Някои коментатори смятат, че това може да възобнови и конфронтацията между Турция и Гърция за Кипър.

3. С този акт Европа напомни , че зад завесата се крият значителни проблеми по региони. Сделката показва, че Кипър не може да се справя с огромните дългове. Също така подсказва, че слабите страни, със слаби банки и слаби управляващи ще последват съдбата на Кипър. Пряко, това може да доведе до отлив на капитали още в следващите седмици и месеци. Ефектът на доминото от икономически срив в периферията бързо ще достигне и до Германия и Франция.

4. Доверието в законите пада. На вложителите им е гарантирана 100% защита до 100 000 евро, а сега изведнъж данък. Също така, ако приемем, че тотално данъкът ще е около 9% ( необходими са 5.8 милиарда евро, спрямо 68 милиарда депозити), то какво ще стане, ако някъде другаде са необходими 50-60%! Започват да се въртят варианти за компенсации с акции на банките, но това също е срещу волята на вложителите, и е спорно дали това обезщетение няма да клони към нула в бъдеще. Това също е опасна практика, с която политиците да си измият ръцете.

6. На последно място трябва да кажем, че Кипър е поставен между чука и наковалнята. Същевременно парламента не е склонен да ратифицира договора, което може да бъде последвано от излизането на Кипър от Еврозоната…

Реклами
Публикувано на Форекс и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s